Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>
Selectie week 43
Zoemers en kruipers
Zoemers en kruipers maakt deel uit van de reeks ‘Natuur aan de muur’. Het boek bevat 21 schitterende natuurhistorische prenten van kleine beestjes – prenten die je eenvoudig uit het boek kunt halen om ze in te lijsten en aan de muur te hangen. Hans Mulder, auteur van het succesvolle en met de Jan Wolkers Prijs 2021 bekroonde De ontdekking van de natuur, selecteerde uit natuurhistorische werken van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam de mooiste prenten van alles wat zoemt, kruipt en krioelt – van de honingbij tot de zandhagedis en van de dagpauwoog tot de draak van Bologna.
De botten van Bach
In De botten van Bach vertelt Jan Huijbrechts de wervelende en fascinerende geschiedenis van de mensheid aan de hand van onze hersenpan. Waarom stonden er doodshoofden op piratenvlaggen? Waar zijn de schedels van beroemde componisten zoals Mozart, Haydn en Beethoven gebleven? Waarom gebruikten de Bulgaren het hoofd van een graaf van Vlaanderen als drinkbeker? Hingen de Kelten de afgehakte hoofden van hun verslagen tegenstanders op aan hun paarden? Was een Romeinse keizerin een wegbereidster voor de forensische wetenschap?
Verschuivingen
Als er één zin is die sinds jaren in het bewustzijn van Stefan Hertmans galmt, is het de uitspraak die Viktor Klemperer ooit, tijdens het nazibewind, haast terloops, te midden van ellende en onzekerheid, met vaste hand in zijn beroemde dagboeken noteerde: ‘De tijdgenoot weet niets’. Wat kun je zeggen over de eigen tijd? Eén ding voelen we allen, overdenkt Stefan Hertmans in zijn lucide Verschuivingen: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen.
De jonge Alexander
In ‘De jonge Alexander’ reconstrueert Alex Rowson aan de hand van recente archeologische vondsten het verhaal van de vormende jaren van Alexander de Grote, misschien we de bekendste historische figuur. Dit buitengewone boek gaat over de stormachtige relatie tussen Alexanders ouders, koning Philippus ii en prinses Olympias, over zijn opleiding door Aristoteles en over zijn strenge militaire training.Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, Big Dreams’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Pablo Picasso, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.
Van klein tot groots: Pablo Picasso
Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, Big Dreams’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Pablo Picasso, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.
De geboorte van het Romeinse keizerrijk
De Slag bij Actium in 31 v.Chr., die bijna 200.000 mensen het leven kostte, was een scharnierpunt in de geschiedenis. Octavianus, de latere keizer Augustus, won de zeeslag van misschien wel het bekendste liefdespaar uit de geschiedenis: Marcus Antonius en Cleopatra. Hun vloot werd bijna geheel verslagen en Marcus Antonius en Cleopatra pleegden zelfmoord.
Fragment: Scharnierpunt in de geschiedenisNovember 1942
In November 1942 beschrijft internationaal bestsellerauteur Peter Englund hoe deze maand in 1942 het kantelpunt van de twintigste eeuw vormde. Waar de asmogendheden in het begin van deze maand niet te stoppen leken, wist men aan het eind van de maand dat het enkel een kwestie van tijd zou zijn voordat de geallieerden als overwinnaar uit de strijd zouden komen.
Drugssmokkelland
Drugssmokkelland onderzoekt de geschiedenis van drugssmokkelaars over de afgelopen honderd jaar: Nederlandse beroepscriminelen en idealistische hippies, Chinezen, Grieken, Turken, Colombianen en anderen. In tegenstelling tot wat vaak in de media wordt voorgesteld leidde de groeiende vraag naar drugs niet tot de macht van mythische, hiërarchische drugssyndicaten, maar tot de expansie van een wirwar van kleine, flexibel georganiseerde netwerken.
Fascisme. Oorsprong en ideologie
Miljoenen Europeanen geloofden in de vorige eeuw heilig in het fascisme. Deze nieuwe, revolutionair-utopische ideologie en massabeweging bood haar geestdriftige aanhangers grootse idealen om voor te leven, te sterven en te doden. Het fascisme beloofde een nieuwe samenleving, een nieuwe cultuur en zelfs een nieuwe mens. De geschiedenis van de twintigste eeuw kan onmogelijk begrepen worden zonder de ideologie van het fascisme en de oorsprong ervan te bestuderen.
Fragment: Het fascisme als hogere vorm van democratie1942 in infographics
In augustus 1942 beginnen de Duitsers de Slag om Stalingrad, die ze zes maanden later dramatisch verliezen. Ook vindt in 1942 de Wannseeconferentie plaats, waarin een besluit valt over de Endlösung der Judenfrage, waarmee de Holocaust een industriële dimensie krijgt. Niet eerder werd dit uitzonderlijke oorlogsjaar zo indringend in beeld gebracht, met ruim honderd infographics en verhelderende teksten, gebaseerd op de meest recente historische kennis.
Fragment: Het Manhattanproject – Amerika stapt in de race om de atoomboomDe afgrond
In De afgrond richt Max Hastings zijn vizier op een van de beangstigendste gebeurtenissen van halverwege de twintigste eeuw: de dertien dagen in oktober 1962 toen de wereld op de rand van een atoomoorlog stond. Hastings bekijkt het conflict met een frisse blik en concentreert zich op de mensen in het middelpunt van de crisis: de Amerikaanse president John F. Kennedy, partijsecretaris en premier Nikita Chroesjtsjov, de Cubaanse premier Fidel Castro en hun adviseurs.
De fantasten
In ‘De fantasten’ slaagt Ian Buruma erin om drie complexe levens die bepaald werden door de Tweede Wereldoorlog met elkaar te verbinden. Op het eerste gezicht hebben de drie hoofdpersonen weinig gemeen: Felix Kersten (bijnaam ‘de magische Boeddha’) werkte als de persoonlijke masseur van Heinrich Himmler. Aisin Gyoro Xianyu, beter bekend onder haar Japanse naam Kawashima Yoshiko (of de bijnaam het ‘Oosterse Juweel’) werd geboren als Manchuprinces, aanvaardde een opdracht van de Japanse geheime politie.
Meer geschiedenisboeken:
- Eros, bitterzoet – Anne Carson
- Overleven / deel 3, 1944-1945. De lotgevallen van 7 Nederlandse mariniers in WOII – Ynskje Penning
- De vergetene. Hoe John Steinbeck en Robert Kappa mijn grootvader redden – Steven Braekeveldt
- De Dordtse Affaire. Vervolging, verzet en verraad in en rond Dordrecht – Frank van Riet
- Vorst aan de grond?. De financiële roI van het vorstelijk domein in de laatmiddeleeuwse Nederlanden (1356-1473) – Jaap Ligthart
- De vredelievendste oorlogsman. Levensschets en dagboeknotities van generaal J.C.C. den Beer Poortugael (1832-1913) – Ben Schoenmaker, Vincent Klooster