Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2023

6 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Selectie week 43


  • De nieuwe Canon van Arnhem

    In De nieuwe Canon van Arnhem neemt historicus Jan de Vries de lezer mee op een reis door het verleden van de Gelderse hoofdstad. Op veertig plaatsen wordt stil gestaan bij belangrijke historische gebeurtenissen, personen en ontwikkelingen. Daarbij vertellen tijdgenoten hoe zij hun tijd zagen en beleefden. Het doel van de reis is dezelfde als in de canon uit 2008: de historie van Arnhem.

    Fragment: Karel van Gelre en zijn vergeefse onafhankelijkheidsstrijd, 1492-1538
    Fragment: Bronbeek en Oud-Indiëgangers

    Bekijk boek



  • De Prinsentuin in Groningen

    Niet eerder verscheen er een boek over de Prinsentuin in Groningen. In deze rijk geïllustreerde uitgave beschrijft Edward Houting de geschiedenis van deze renaissancetuin vanaf de aanleg (1626) tot het hedendaagse onderhoud.

    Bespreking: Een lusthof in Groningen – de tweede jeugd van de Prinsentuin

    Bekijk boek



  • De verdwenen miljoenen van Kuifje

    De geheimen van de erven Herge
    Hergé legde de basis voor het enorme succes van Kuifje, maar verzeilde na de Tweede Wereldoorlog in een burnout en depressies verzeild. Hij begon een nieuw leven met de 25 jaar jongere Fanny, werd een aanhanger van de Tao en was op het eind van zijn leven sereen en onthecht. Na zijn overlijden in 1983 kwam het Kuifje-imperium in handen van zijn weduwe Fanny en haar tweede echtgenoot Nick Rodwell.

    Bekijk boek



  • Fake history

    101 dingen die nooit zijn gebeurd
    De geschiedenis vertelt ons iets over wie we zijn en waar we vandaan komen. Toch kom je dagelijks valse beweringen over het verleden tegen in het nieuws, in kranten en vooral op sociale media. Jo Hedwig Teeuwisse is op een eenvrouwsmissie om historische misvattingen te ontmaskeren en de waarheid terug te winnen, van de uitspraak ‘Laat ze taart eten’ die ten onrechte aan Marie Antoinette wordt toegeschreven tot de apocriefe hoorns die vikinghelmen sierden.

    Bekijk boek



  • Het donkerste donker

    Een geschiedenis van Sobibor, van de opstand in het kamp tot nu
    Na Auschwitz is Sobibor met ruim 34.000 Nederlandse slachtoffers het grootste Nederlandse massagraf. Vanaf 1942 werden hier in anderhalf jaar tijd meer dan 170.000 Joden direct na aankomst vergast. Toch kennen maar weinig mensen dit vernietigingskamp. Na een succesvolle gevangenenopstand in oktober 1943 wordt Sobibor door de nazi’s gesloten, de sporen zo veel mogelijk uitgewist.

    Bekijk boek



  • Het Tokiotribunaal

    De geboorte van het moderne Azië
    In de weken nadat Japan zich eindelijk had overgegeven aan de geallieerden, boog de wereld zich over de kwestie hoe men na al die jaren van bloedvergieten en verwoesting nu verder moest. Voor Truman, MacArthur en hun medeoverwinnaars leek het duidelijk hoe het recht moest zegevieren: de leiders van Japan moesten worden berecht en gestraft voor de verrassingsaanval op Pearl Harbor, voor de wreedheden die waren begaan tegen burgers in Nederlands-Indië, China, op de Filipijnen en elders, en voor de buitensporige mishandeling van krijgsgevangenen bij beruchte incidenten als de dodenmars van Bataan.

    Bekijk boek



  • Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen

    Chas Gerretsen, geboren in 1943 in Groningen, groeide op in een kleinburgerlijke samenleving die hem al vroeg benauwde. Sterk onder invloed van boeken en films trok hij op zijn zestiende de wijde wereld in. Gerretsen ging op krokodillenjacht in Australië en werd cowboy in Texas, maar zijn wereldfaam verwierf hij als fotograaf.

    Bespreking: Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen

    Bekijk boek



  • Keizer van Rome

    Heersen over het Romeinse Rijk
    Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden, waarom ze het deden en waarom er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen worden verteld. We gaan in op grote thema’s zoals macht, corruptie en samenzwering, maar kijken ook naar hun dagelijks leven. Wat aten ze, en waar? Met wie gingen ze naar bed? En hoe reisden ze rond?

    Bekijk boek



  • Mijn oudoom Harry

    Een verhaal over oorlog en familie
    Op het moment dat Michael Palin hoort dat zijn opa een broer had die op tragische wijze om het leven was gekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, is hij vastbesloten om meer over zijn mysterieuze familielid te weten te komen. Palin doet grondig onderzoek naar alles wat er rondom zijn verloren oom Harry te vinden is, zoals zijn dagboek en brieven, maar ook de reizen die Harry heeft gemaakt, de familieroddels en de vele mensen die Harry hadden gekend.

    Bespreking: Oudoom Harry als symbool voor onbekend gebleven slachtoffers Eerste Wereldoorlog

    Bekijk boek



  • Onze hersenen van sterrenstof

    De essentie van ons bestaan in feit en fictie
    Hoe is onze planeet ontstaan? Wat gebeurt er na de dood? De mensheid denkt al eeuwenlang na over dergelijke ‘grote vragen’. Volgens de christelijke leer schiep God de Aarde in één week. In het oude Griekenland kregen doden een muntje mee voor hun overtocht naar het dodenrijk van Hades. In de zestiende eeuw ontstaat de moderne wetenschap, die onderbouwde antwoorden biedt op deze grote vragen. Volgens de hedendaagse wetenschap is de Aarde ontstaan uit een wolk stof en gas en is er niets na de dood.

    Bekijk boek



  • Tasten in het duister

    Inlichtingenstrijd tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949
    In de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, die sterk het karakter van een guerrillaoorlog had, waren inlichtingen doorslaggevend voor het behalen van militaire successen. Geen wonder dat Nederland en de Republiek Indonesië tussen 1945 en 1949 een verbeten inlichtingenstrijd voerden. Niettemin is over het personeel, de organisatie en de werkwijzen van de Nederlandse militaire inlichtingendiensten, die als ogen en oren van het leger moesten fungeren, niet veel bekend.

    Bespreking: Nederlandse moordcommando’s op Java

    Bekijk boek



  • Verdwenen steden

    De menselijke vooruitgang in de geschiedenis valt af te lezen aan stedelijke ontwikkeling. Toch, of het nu komt door oorlog, natuurrampen of andere onverklaarbare redenen, hebben vele steden uit de oudheid de tand des tijds niet doorstaan. Van de verdronken stad Thonis aan de Egyptische kust tot aan de grotwoningen van Derinkuyu in Turkije, Philip Matyszak zet deze verdwenen steden weer op de kaart en vertelt hun verhaal, van stichting tot ondergang en herontdekking.

    Fragment: Troje, een vertelling van negen steden

    Bekijk boek



  • Wereldzee in de polder

    Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag
    Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied. De zee werd afgesloten, zout werd zoet, eilanden verdwenen en een provincie ontstond.

    Fragment: Sodom en Gomorra op de Veluwe

    Bekijk boek



  • Wijn als een Romein

    Als je de moderne techniek van het wijnmaken vergelijkt met de primitieve manier waarop de wijnmakers van een paar duizend jaar geleden hun druiventrossen plukten, platstampten en in open gistkuipen lieten rotten, dan is het een godswonder dat we nog steeds wijn drinken. Want ondanks alle vreselijkheden waaraan druiven honderden eeuwen lang zijn blootgesteld, zijn wij die kneiterzure, of mierzoete, of met wansmakelijke kruiden opgepimpte wijn altijd vrolijk blijven drinken.

    Bespreking: ‘Wijn als een Romein’ leest als een trein…

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×