Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2017

Een ‘formidabele biografie’, Monet, oorlogsgruwelen, de mooiste roman ooit
Auteur:
6 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

Selectie week 5 (2017)

Luther Een biografieLuther. Een biografie – Lyndal Roper Ambo|Anthos – € 39.99

In ‘Luther’ vertelt hoogleraar geschiedenis Lyndal Roper het levensverhaal van de Duitse Maarten Luther. Als de dan nog onbekende Maarten Luther op 31 oktober 1517 in een Duits stadje een theologisch pamflet op de deuren van de kerk spijkert, kan hij niet voorzien dat die daad het begin zal vormen van de moderne tijd. Zijn poging om het christendom te hervormen verdeelt de westerse kerk tot op het bot en brengt het geloof van de mensen in heel Europa aan het wankelen. De Reformatie is een feit. In deze nieuwe, gezaghebbende biografie laat Lyndal Roper zien hoe een ogenschijnlijk kleine daad van verzet leidde tot een strijd tegen de overheersende macht van de kerk.
Lees: Formidabele biografie van Maarten Luther | Meer informatie / bestellen

Cissy van Marxveldt. Een biografie - Monica SoetingCissy van Marxveldt. Een biografie Atlas Contact – € 34.99

Cissy van Marxveldt (pseudoniem van Setske Beek-de Haan, 1889-1948) ging de literatuurgeschiedenis in als de schrijfster van de roman De h.b.s.-tijd van Joop ter Heul (1919), het eerste van vier delen over de vrolijke bakvis Joop ter Heul. De serie hoorde minstens drie generaties lang tot de lievelingsboeken van Nederlandse meisjes én jongens, onder wie Anne Frank, die zich bij het schrijven van haar dagboek door Joop liet inspireren. Over Van Marxveldts leven was tot nu toe weinig bekend. Deze biografie werpt een verrassend licht op een veelzijdig auteur.
Lees: Hoe de bakvisroman meisjes voorbereidde… | Meer informatie / bestellen

Offer voor een verloren zaak - Hugo LuijtenOffer voor een verloren zaak – Hugo Luijten The House of Books – € 19.99

Soldaat Heinrich Ohlenforst heeft zich aangemeld bij het Duitse leger omdat hij zijn leven in zijn geboortedorp niet meer zeker is. Zijn grote plan is om eervol terug te keren van het strijdveld als oorlogsheld, zodat zijn geliefde en hun kind een beter leven kunnen krijgen. Intussen bedenkt dorpsburgemeester Hilger een wreed plan om de eer van zijn eigen familie te redden, waarbij de oorlog een welkome bondgenoot blijkt.
Offer voor een verloren zaak is een epische oorlogroman met levensechte en markante personages wier lot je hoe langer hoe meer aan het hart gaat.
Lees: Huiveringwekkende gruwelen aan het front van WOI | Meer informatie / bestellen

Thuis in Europa - Een tijdreis door 37 landenThuis in Europa. Een tijdreis door 37 landen Athenaeum – € 19.99

Wie houdt er eigenlijk nog van Europa? De Brusselse bureaucraten hebben het bij bijna iedereen verbruid. Toch heeft de samenwerking tussen Europese landen ook mooie dingen opgeleverd, zoals goedkoop vliegen en de mogelijkheid om te studeren in een ander land. En al willen we in de politiek zo weinig mogelijk met elkaar te maken hebben, we waarderen elkaars producten. Italiaanse pasta, Schotse whisky en Tsjechisch bier zijn overal populair. Dit boek gaat over de alledaagse realiteit binnen Europa: van toerisme tot kunst, van voetbal tot wielrennen, van succesvolle meubelbedrijven tot al even succesvolle modeontwerpers. We maken een tijdreis door Europa in 72 jaren, van Stunde Null in 1945 tot de onzekere tijden nu.
Lees: Thuis in Europa | Meer informatie / bestellen

Eigenwijs vaderland  Populair nationalisme in negentiende-eeuws AmsterdamEigenwijs vaderland. Populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam Bert Bakker – € 29.99

In de tweede helft van de negentiende eeuw groeide Amsterdam uit tot hoofdstad van Nederland. Maar zagen de negentiende-eeuwse Amsterdammers zichzelf ook als Nederlanders? Dit boek laat zien hoe dienstmeisjes en schoenmakers, winkeliers en schooljongens hun Nederlanderschap in het dagelijkse Amsterdamse leven vormgaven. De stadsbewoners versierden bijvoorbeeld uitbundig hun straat tijdens Oranjefeesten, collecteerden voor de ‘stamverwanten’ in Zuid-Afrika, en zetten het Wien Neêrlands bloed in als strijdlied tegen internationaal georiënteerde socialisten. Ze manifesteerden zich als eigenwijze vaderlanders.
Meer informatie / bestellen

Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheidSapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid Thomas Rap – € 19.99

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien? In dit boek neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.
Meer informatie / bestellen

Waanzin en betovering. Claude Monet en de waterleliesWaanzin en betovering. Claude Monet en de waterlelies De Bezige Bij – € 29.99

Al zijn Claude Monets legendarische waterlelieschilderijen nog zo bekend en geliefd, slechts weinigen weten dat deze rustgevende afbeeldingen werden geschilderd in een periode vol onrust en droefheid. Vlak na elkaar brak de Eerste Wereldoorlog uit, verloor Monet zijn vrouw en een zoon en begon hij, inmiddels 71 jaar, blind te worden. Met hulp van niet eerder ontdekte brieven, memoires en ander bronmateriaal en door zich te concentreren op de dramatische omstandigheden waaronder Monet de waterlelies schilderde, schetst Ross King een aangrijpend en origineel portret van deze wereldberoemde schilder.
Meer informatie / bestellen

Anna Karenina - Lev TolstoiAnna Karenina – Lev Tolstoi Athenaeum – € 57.50

Anna Karenina is volgens Vladimir Nabokov de beste roman ooit. De discussie over de ‘bedoeling’ van de roman is nooit verstomd: schreef Tolstoi een aanklacht tegen een vrouwonvriendelijke samenleving of vertolkte hij het orthodox-christelijke standpunt dat de vrouw op de wereld is om man en kinderen te dienen? Anna is in de eerste plaats een opvallende, mooie, intelligente, lieve vrouw die haar leven onder haar eigen ogen ziet desintegreren vanaf het moment dat zij verliefd wordt op een man die volgens de wet de hare niet is.
Meer informatie / bestellen

Doorbraak bij Stalingrad (ooggetuigenverslag)Doorbraak bij Stalingrad (ooggetuigenverslag) Xander Uitgevers – € 29.99

Nadat Heinrich Gerlach als Duitse officier in de Slag om Stalingrad zwaargewond raakt, belandt hij als krijgsgevangene in de witte hel van Siberië. In het diepste geheim schrijft hij verder aan zijn manuscript over de horreur van Stalingrad en de zinloosheid van de oorlog.
In 1949 komt het verslag in handen van de Russische inlichtingendienst. Als Gerlach vrijkomt, probeert hij het verloren manuscript vanuit zijn herinneringen onder hypnose te herschrijven. Het resultaat wordt een bestseller, maar wordt in diepte en zeggingskracht ver overtroffen door het nu teruggevonden oorspronkelijke manuscript. Voor het eerst wordt het baanbrekende Doorbraak bij Stalingrad gepubliceerd in zijn originele vorm.
Meer informatie / bestellen

Het geheim van Audrey H.Het geheim van Audrey H. De Kring – € 18.50

Als de oude Felix Wolf gevraagd wordt of hij wil meewerken aan een tentoonstelling over de Arnhemse jaren van Audrey Hepburn, stemt hij daarin toe. Destijds traden ze samen op, hij als pianist en zij als danseres. Dat was niet het enige dat hen verbond. Als twee ontheemde oorlogskinderen zwierven ze door de bossen van hun bezette stad. Ze deelden geheimen en zochten troost bij elkaar. In deze deels op feiten gebaseerde roman vertelt Felix Wolf niet alleen zijn eigen bewogen geschiedenis, maar hij ontsluiert ook het tragische geheim van de vrouw die altijd in de schijnwerpers heeft gestaan.
Meer informatie / bestellen

De populistische revolutieDe populistische revolutie Prometheus – € 19.99

Een spook waart rond in Europa en de Verenigde Staten: het spook van het populisme. Steeds grotere groepen kiezers vinden dat ze worden buitengesloten door een elite van zakkenvullers die hun belangen verraadt en hun opvattingen negeert. Is het voorbarig om te spreken van een populistische revolutie? Historicus en journalist Hans Wansink is ervan overtuigd dat zich onder de oppervlakte van vluchtige populistische bewegingen een historische ontwikkeling afspeelt van veel langere adem. De hoogtijdagen van de klassieke volkspartijen zijn voorgoed voorbij. Terwijl de beroepspolitici worden opgejaagd door populistische bewegingen op de flanken, trekken de bureaucraten in Den Haag en Brussel het initiatief naar zich toe.
Meer informatie / bestellen

Duits Deelen. Van vliegbasis tot jeugdzorgDuits Deelen. Van vliegbasis tot jeugdzorg Walburg Pers – € 19.95

Lag het gehucht Deelen in de middeleeuwen al op een kruispunt van handelswegen, ook in de meer recente geschiedenis was Deelen een centrum, maar dan voor militair luchtverkeer. ‘Fliegerhorst Deelen’ werd in 1940, direct na de Duitse inval, aangelegd op de vliegroute van Engeland naar het Ruhrgebied. In Deelen kreeg de toen 30-jarige officier en piloot, Wolfgang Falck, de kans zijn ideeën over samenwerking van krijgsmachtonderdelen te testen. In de strategie van een moderne luchtoorlog bleek deze teambuilding voor piloten van levensbelang.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

×