Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Noorse excuses voor rol Holocaust

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft vrijdag, tijdens de internationale Holocaust Memorial Day, excuses aangeboden voor de betrokkenheid van zijn land bij de Holocaust.

- ad -

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela
Tijdens een toespraak in Oslo herinnerde hij zijn toehoorders er onder meer aan dat het Noorse agenten waren die Joden arresteerden, dat het Noren waren die de Joden in trucks vervoerden en dat het zich allemaal in Noorwegen had voltrokken.

Stoltenberg gaf aan het zeer te betreuren dat deze geschiedenis zich op Noors grondgebied had voorgedaan en gaf aan het gepast te vinden excuses aan te bieden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd meer dan een derde van de in totaal 2100 geregistreerde Noorse Joden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Anderen vluchtten naar Zweden dat in de oorlog neutraal wist te blijven.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

In 1998 erkende Noorwegen al schuld. Het land betaalde toen ongeveer 45 miljoen euro aan verschillende Joodse organisaties. Excuses werden toen echter niet aangeboden. Vrijdag vond premier Stoltenberg het dus tijd dit alsnog te doen.

SS Donau

Stoltenberg hield zijn toespraak vrijdag op de plek vanwaar in 1942 een schip met daarin 532 Joden vanuit Noorwegen vertrok. De Joden aan boord van deze SS Donau werden overgebracht naar Stettin. Vandaar werden ze per trein overgebracht naar vernietigingskamp Auschwitz.

Nederlandse excuses

In Nederland werd onlangs ook gediscussieerd over de vraag of de regering excuus moest bieden voor de slappe houding van de regering in ballingschap ten opzichte van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zo gaf oud-minister Els Borst (D66) bijvoorbeeld aan het jammer te vinden dat koningin Wilhelmina destijds in Londen zo weinig aandacht had voor de Jodenvervolging. Volgens de politica was dit wel anders geweest als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland waren gedeporteerd.

- ad -

De PVV vroeg het kabinet eerder deze maand of het excuses wilde aanbieden voor de houding van de Nederlandse regering in ballingschap. Premier Rutte gaf echter aan dit niet van plan te zijn. Hij schreef dat er geen “breed gedragen advies” uit de kring van betrokkenen lag dat zou moeten leiden tot excuses.

- advertentie-

In Nederland woonden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 140.000 Joden. Van hen overleefden er bijna 102.000 de oorlog niet.

- advertentie -

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een partner voor koningin Wilhelmina

  Een partner voor koningin Wilhelmina

  Op 7 februari 1901 trouwde koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Op de huwelijksdag werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt. De vorstin had het bijzondere rijtuig een kleine drie jaar eerder van de stad Amsterdam gekregen ter gelegenheid van …Lees bericht »
 • Vechten tegen de bierkaai?

  Vechten tegen de bierkaai?

  Vechten van de bierkaai, vrijwel iedereen weet wat die uitdrukking betekent. Wie vecht tegen de bierkaai gaat een op voorhand verloren strijd aan. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?Lees bericht »
 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de richtingaanwijzers van ons dagelijks leven. Kalenders zijn verzonnen, de meter …Lees bericht »
 • Afrikaanse kinderen als cadeautjes

  Afrikaanse kinderen als cadeautjes

  Menselijke cadeautjes als Cupido en Sideron werden door hun gevers over het algemeen zorgvuldig uitgekozen.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

1 Comment Join the Conversation →


 1. frank bikker

  Wij moeten op onze blote knieen onze excuses aanbieden. Niet eens zo wat er gedurende WO2 met onze Joodse landgenoten is gebeurd, want dit hadden we nooit als we het al wilden tegen kunnen houden, maar wel voor het gedrag wat de overlevenden ten deel viel toen ze in Nederland terug kwamen. Het is overigens wel vermeldenswaarden dat de Nederlandse regering in ballingschap de ambtenaren in bezet gebied heeft aangeraden om met de bezetter mee te werken.
  Maw. Rutte kan een voorbeeld nemen aan de Noorse regering.

Comments are closed.