OM in cassatie in zaak tegen Mein Kampf-verkoper

Het Openbaar Ministerie heeft besloten in cassatie te gaan in de zaak tegen de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck die in zijn winkel exemplaren van Mein Kampf verkocht. Het gerechtshof in Amsterdam besloot de galeriehouder begin vorige week te ontslaan van alle rechtsvervolging.

Van Eyck had het boek ter verspreiding in voorraad. Volgens het OM maakte de galeriehouder zich daarmee schuldig aan het ter verspreiding in voorraad hebben van “een voorwerp waarin uitlatingen zijn opgenomen die zijn aan te merken als groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie van Joden wegens hun ras en godsdienst”.

De rechtbank oordeelde eerder dat de man geen straf moest krijgen, omdat hij niet aanzette tot haat of discriminatie. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep. In hoger beroep kwam het hof tot ontslag van rechtsvervolging. Een veroordeling zou volgens de rechter in strijd zijn met het recht op vrije meningsuiting, waar ook de verspreiding van boeken door verkoop in een winkel onder valt.

Het OM blijft van mening dat de galeriehouder een strafbaar feit heeft gepleegd en gaat daarom in cassatie. De Hoge Raad gaat de zaak nu opnieuw bekijken.

- advertentie -

Mein Kampf – The Story of Adolf Hitler

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: