Archeologen zeggen op een klein eiland voor de kust van Bulgarije relieken van Johannes de Doper te hebben gevonden. De onderzoekers vonden in een naar Johannes de Doper vernoemd klooster op het eiland Sveti Ivan onlangs een kistje. In het lijkkistje troffen de archeologen enkele vingerkootjes, een kaakstuk, een tand en verschillende andere botten aan.
Op het kistje zelf is een kleine Griekse inscriptie te vinden die verwijst naar 24 juni. Op deze dag wordt traditioneel het hoogfeest van de geboorte van Johannes de Doper gevierd.
Hoe en wanneer botfragmenten precies naar het eiland in de Zwarte Zee zijn vervoerd, is niet duidelijk. Volgens Bozhidar Dimitrov, minister en voormalig directeur van het Bulgaars nationaal historisch museum, is het goed mogelijk dat het lijkkistje werd gedoneerd door de christelijke kerk in Constantinopel in de tijd dat Bulgarije nog deel uitmaakte van het Byzantijnse Rijk. Het klooster waar het kistje gevonden is zou dateren uit de vijfde eeuw en gebouwd zijn op de ruïne van een Romeinse tempel.
Hoewel de botfragmenten zijn gepresenteerd als relieken van Johannes de Doper, staat nog niet onomstotelijk vast dat het inderdaad om de botten gaat van de Joodse profeet die de komst van Christus verkondigde. Critici zeggen dan ook dat eerst via koolstofdatering de ouderdom van de botten maar eens vastgesteld moet worden. Verschillende mediterrane landen – waaronder Italië, Turkije en Griekenland – claimen beenderen van Johannes de Doper in bezit te hebben.
Het kistje met de vermeende relieken van Johannes de Doper is eerder deze week in bijzijn van de pers en hoge geestelijken geopend.
Johannes de Doper / Jahja
Johannes de Doper is een belangrijk figuur uit het Nieuwe Testament van de bijbel. De profeet leefde lange tijd als een asceet in de woestijn en kondigde de nabijheid van het koninkrijk van God aan. Zijn naam dankt hij aan zijn gewoonte om mensen in de benedenloop van de rivier de Jordaan te dopen.
De Joodse geschiedschrijver Josephus Flavius heeft in zijn werk over de profeet geschreven. Ook in de Koran wordt melding gemaakt van Johannes. Alleen heet hij dan ‘Jahja’ en ontbreekt de bijnaam ‘de Doper’. Net als in de christelijke Bijbel wordt de profeet in de Koran beschreven als een bijzonder vroom mens en belangrijk profeet.
Johannes de Doper werd volgens het Nieuwe Testament onthoofd nadat hij kritiek had geuit op het huwelijksleven van vazalvorst Herodes Antipas. Johannes de Doper speelt met name een belangrijke rol in de spiritualiteit van oosters-orthodoxe christenen.