Dark
Light

Stappen tegen Nederlandse site om Mein Kampf-publicatie

Auteur:
2 minuten leestijd

Het Beiers ministerie van Financiën gaat de Nederlandse site Nieuws-wo2.tk vervolgen omdat die een deel van Hitlers boek Mein Kampf heeft gepubliceerd. De site heeft dat deze week bekendgemaakt.

De eigenaar van de site, Arthur Graaff, besloot tot publicatie over te gaan om de Britse uitgever Peter McGee te steunen. Die liet onlangs weten enkele delen van Mein Kampf te gaan publiceren als bijlage bij Zeitungszeugen.

In dit Duitse weekblad – dat in 2009 op initiatief van dezelfde McGee werd opgericht – worden onder meer replica’s van historische kranten afgedrukt, waaronder nazi-kranten als Der Angriff en Völkischer Beobachten. Bij de stukken uit Mein Kampf wil McGee wetenschappelijk commentaar publiceren van enkele gerenommeerde historici.

De Duitse deelstaat Beieren – tot 2015 eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf – liet al snel weten stappen tegen de uitgever te zullen nemen.

Steunbetuiging

De hoofdredacteur van Nieuws-wo2.tk, Arthur Graaff, vindt een publicatieverbod niet meer van deze tijd en besloot daarom als steunbetuiging een deel van Mein Kampf op zijn site te publiceren. Hij plaatste een Engelse vertaling van het eerste hoofdstuk en is van plan de komende weken steeds een nieuw hoofdstuk online te zetten.

Volgens HP/De Tijd stelde de sitebeheerder na publicatie zelf het Beierse ministerie en enkele progressieve Duitse Bondsdagleden van zijn actie op de hoogte. Het Beiers ministerie reageerde door te laten weten vervolging in te stellen tegen de Nederlandse site. De hoofdredacteur ziet die vervolging als een inbreuk op de Nederlandse persvrijheid. Graaff:

“We roepen andere sites op om ook delen van dit werk te publiceren. We vinden dit verbod op publicatie volledig uit de tijd en zien een onwenselijke parallel met nazi-Duitsland, waar ook boeken werden verboden. Bovendien zijn er op internet talloze versies van Mein Kampf te vinden – en van enig optreden daartegen door de Beierse belastinggaarders vernemen we niets.”

De eigenaar van de site roept zijn lezers op per mail tegen de vervolging te protesteren bij de Beierse minister van financiën, Markus Söder.

Institut für Zeitgeschichte

Institut für Zeitgeschichte
Bekend is overigens dat in Duitsland momenteel gewerkt aan een complete heruitgave van Mein Kampf. Een Duits instituut voor hedendaagse geschiedenis, het Institut für Zeitgeschichte (IfZ), maakte dit in 2010 bekend. Het instituut gaf aan dat deze heruitgave ook aan kritisch commentaar van historici zou bevatten.

Het IfZ liet verder weten enkele jaren nodig te hebben voor de publicatie en daarom nog geen toestemming te vragen aan het Beierse ministerie. Dit ministerie beschikt namelijk slechts tot 2015 over de auteursrechten.

Nederland

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. De toenmalige minister Ronald Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het echter niet met hem eens, waardoor handel en herdruk van Mein Kampf in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×