‘Straatje van Vermeer’ na 320 jaar terug in Delft

Schilderij moet Delft weer op de kaart zetten als dé Vermeerstad
1 minuut leestijd
Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het Straatje', Johannes Vermeer | ca. 1658 | Rijksmuseum
Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het Straatje', Johannes Vermeer | ca. 1658 | Rijksmuseum

Na 320 jaar komt het wereldberoemde ‘Straatje’ van Johannes Vermeer volgend jaar terug naar Delft, waar de kunstenaar het omstreeks 1658 schilderde. Het ‘Straatje van Vermeer’ behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend. Het is dus bijzonder dat het werk straks in Delft te bewonderen is.

Van Johannes Vermeer zijn wereldwijd niet meer dan zo’n 35 werken bewaard gebleven. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, bezit geen enkel werk van zijn hand. Het is zestig jaar geleden dat er voor het laatst een Vermeer in Delft was te zien.

‘Het Straatje’ heeft sinds jaar en dag een prominente plek in de vaste presentatie van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen van Vermeer, die tot de absolute topstukken uit de collectie behoren.

Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het Straatje', Johannes Vermeer | ca. 1658 | Rijksmuseum
Gezicht op huizen in Delft, bekend als ‘Het Straatje’, Johannes Vermeer
| ca. 1658 | Rijksmuseum

Vernieuwing Delftse schilderkunst

Voor Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is de komst van Vermeer naar Delft een droom die uitkomt:

‘Het is geweldig dat dankzij het Rijksmuseum Vermeer wordt herenigd met zijn geboortestad en dat ‘Het Straatje’ terugkomt naar de plaats waar het is gemaakt. Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld. ‘Het Straatje’ is een fraai voorbeeld van de vernieuwing van de Delftse schilderkunst in het midden van de zeventiende eeuw. In combinatie met andere Delftse topstukken in onze collectie kunnen we dat in Museum Prinsenhof Delft prachtig laten zien.’

De expositie in Museum Prinsenhof Delft staat gepland voor voorjaar 2016. De komst van Vermeer is volgens de museumdirecteur niet alleen een unieke kans voor het museum, maar ook voor Delft. Van Mil:

‘Dit biedt de kans om Delft weer op de kaart te zetten als dé Vermeerstad. Met nieuwe wandelroutes door de stad, een speciale virtual reality App, Vermeerarrangementen enzovoort brengen we het Delft van Vermeer voor de bezoekers tot leven. Om dit te realiseren zoeken we samenwerking met verschillende partijen zoals de Oude Kerk, het Vermeer Centrum, de TU Delft, Delft Marketing en het bedrijfsleven.‘

Boek: Johannes Vermeer. De Delftse meester van het licht

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×