De term ‘Republiek der Letteren’ wordt sinds een aantal decennia regelmatig gebruikt in weekbladen en in de culturele supplementen van enkele landelijke kranten.…
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de gelijkschakeling van de Nederlandse maatschappij met nazi-Duitsland talloze Nederlanders voor ethische vraagstukken. Onder hen bevonden zich ook architecten en bouwkundigen.…
In de periode van de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd, globaal van 1400-1700, had men compleet andere ideeën over de relatie tussen heden en verleden dan…
In de middeleeuwen vormde Gelre een strategische overgangszone tussen Oost en West, later fungeerde het gebied veelvuldig als militaire buffer voor het westen van Nederland.…
Vredessluitingen geven een belangrijker impuls aan de nationale identiteit en kan een bindmiddel zijn tussen naties. Tegelijkertijd schuilt in elke vrede de kiem van de volgende…
De Zwitserse officier August von Bonstetten was nog maar 19 toen hij in november 1815 in Nederlanden arriveerde om in het Nederlandse leger aan de slag…
Het had wat voeten in de aarde, maar eindelijk is de biografie verschenen van de christelijke feministe Tine Halkes. Deze opmerkelijke vrouw heeft veel betekend voor…
Het terrein van de Electriciteitscentrale Gelderland in het noordwesten van de gemeente Nijmegen is een historische locatie. Vanaf 1936 tot heden – in 2016 sluit de…