Theodor Tobler en de Toblerone

Geschiedenis met een Smaakje
2 minuten leestijd
Toblerone (cc - Pixabay - Hans)
Toblerone (cc - Pixabay - Hans)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Theodor Tobler en de Toblerone

Theodor Tobler
Theodor Tobler
Toblerone is een reep van noga en melkchocolade in de driehoekige vorm van de berg de Matterhorn. De reep is genoemd naar de Zwitserse suikerbakker Theodor Tobler (1876-1941).

Emil Baumann had in 1908 een reis naar Frankrijk gemaakt en als presentje voor zijn Zwitserse baas, suikerbakker Theodor Tobler een paar stukken Montélimar-noga meegebracht. Nog diezelfde avond doken de twee mannen de keuken in om er in de kookpannen van mevrouw Tobler te experimenteren met noga-ingrediënten- amandelnoten, honing en suiker- gecombineerd met melkchocolade. Het resultaat sloeg zo aan dat Tobler een patent aanvroeg. Op het kleine patentbureau in Bern werkte op dat moment niemand minder dan Albert Einstein, die het product waarschijnlijk heeft goedgekeurd.

Vandaag produceert het Tobler- personeel in Bern in twee ploegen dagelijks 135 ton van het goedje, omgerekend in repen van 100 gram maar liefst 283 kilometer. Ook wie Toblerone niet koopt, kent het product: driehoekige repen Zwitserse chocolade verpakt in crèmekleurige kartonnetjes.

Een reep Toblerone (wiki)
Een reep Toblerone (Publiek Domein – wiki)

Kleur en vorm

Over de naam Toblerone en de vorm van de verpakking doen allerlei verhalen de ronde. Theodor herinnerde zich dat Italië nogaproducten met de naam Torrone bestonden. Van de familienaam Tobler en de noga-naam Torrone maakte hij het merk Toblerone. Over de eigenzinnige vorm zwijgen de beschikbare documenten uit het bedrijfsarchief in alle talen. Maar het verhaal dat Theodor de Zwitserse bergen en met name de Matterhorn als symbool voor Zwitserland wou imiteren klinkt aannemelijk.

De crêmekleurige verpakking met rode opdruk zou Theodor Tobler uit zijn lievelingsstad Parijs hebben gehaald. Hij was er graag te gast in de Folies Bergères, waar zijn favoriete dansgroep in rood -en- crêmekleurige kostuums optrad. De firma Tobler fuseerde in 1970 met de grote Zwitserse snoepgoedfabrikant Suchard. Dit nieuwe bedrijf werd later opnieuw overgenomen door een Amerikaanse firma.

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×