Commissaris van de Koning Ank Bijleveld heeft afgelopen weekend twee tentoonstellingen over de beroemde Engelse schilder William Turner geopend. Zaterdag deed ze dat in Museum De Fundatie in Zwolle en zondag in het Rijksmuseum Twenthe.
Volgens de musea is Turner voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien. De dubbeltentoonstelling in Enschede en Zwolle presenteert ruim vijftig schilderijen en aquarellen van Turner in de context van de Europese kunstgeschiedenis, van de Late Middeleeuwen tot nu, met werk van Aelbert Cuyp, Claude Lorrain, Gustave Courbet, Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Armando, Gerhard Richter en vele anderen.
William Turner (1775-1851) wordt vaak de meester van de Engelse romantiek genoemd. In tegenstelling tot de Franse romantiek was de Engelse romantiek niet zozeer gefascineerd door de mens, maar door de krachten van de natuur. Dit is ook in het werk van Turner te zien. En dat de kunstenaar een liefde had voor de kracht van de natuur, blijkt ook wel uit het feit dat hij zich ooit in zwaar weer liet vastbinden aan de mast van een schip
Turner werd in 1775 geboren als zoon van een pruikenmaker en werd op jonge leeftijd naar zijn oom in Brentford gestuurd. Daar ontwikkelde hij een passie voor de schilderkunst en op 15-jarige werd hij naar de Royal Academy of Arts. De Engelsman maakte al snel naam. Het grote publiek was zeer gecharmeerd door zijn schilderijen van het Britse landschap.
Museum De Fundatie over de kunstenaar:
“De invloed van William Turner reikt tot ver buiten zijn eigen land en tijd. Hij belichaamt het sublieme landschap, dat een revolutionaire visie op de natuur verbeeldde, waarin gevaar en schoonheid elkaar niet uitsluiten maar juist verstrengeld zijn. […] Hij schilderde het verlammende geraas van een storm op zee, de adembenemende diepte van een ravijn en het verblindende licht van een vuurspuwende vulkaan.”
In de tentoonstellingen in Zwolle en Enschede zijn niet alleen schilderijen maar ook aquarellen van de kunstenaar te bewonderen. De exposities zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking met Tate Britain. Bij Waanders Uitgevers verschijnt de tentoonstellingspublicatie ‘Gevaar & Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme’.
De dubbeltentoonstelling, getiteld ‘Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’, is tot en met 3 januari 2016 in de twee musea te bezoeken.
- Boek bij de tentoonstelling: ‘Gevaar & Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme’
- Boek: Algemene kunstgeschiedenis