Archeologen begonnen met opgraven tweede zonneboot

De eerste zonneboot

Egyptische en Japanse archeologen zijn donderdag begonnen met het opgraven van een zonneboot die 4500 jaar lang in een ondergrondse kamer van de piramide van Cheops heeft gelegen. Dat meldt de Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass op zijn website.

In 1954 werd bij de piramide van Cheops al een eerste zonneboot opgegraven. Net als de boot die nu wordt opgegraven lag deze eerste boot helemaal uit elkaar. Nadat de boot was opgegraven duurde het nog jaren jaar voor de boot volledig in elkaar was gezet. Het vaartuig bestond uit 1224 delen en- advertentie -

Ra en zijn zonneboot

bleek ruim veertig meter lang te zijn.

De boten bij de piramide moesten de overleden farao Cheops (ook wel Chufu) begeleiden op zijn tocht naar het hiernamaals. De oude Egyptenaren geloofden dat de zonnegod Ra iedere nacht met een schip door de hemel voer. Wie werd toegelaten als passagier van zijn schip zou hierna tot in eeuwigheid in de aanwezigheid van de goden mogen verblijven.

De boot die de archeologen nu aan het opgraven zijn bevindt zich in een ondergrondse kamer aan de zuidzijde van de piramide. De onderzoekers vermoeden dat deze boot ook ongeveer veertig meter groot is. De opgraving gaat naar verwachting nog enkele maanden duren. Hoe lang het gaat duren voor het ‘bouwpakket’ hierna helemaal in elkaar is gezet, is nog niet duidelijk.

Zahi Hawass noemt de opgraving “één van de belangrijkste archeologische projecten” die op dit moment in de wereld plaatsvinden.

Het is de bedoeling dat de boot in de toekomst tentoongesteld wordt in het Grand Egyptian Museum. Dit museum bevindt zich op enkele kilometers afstand van de beroemde piramiden van Gizeh.

archeologie-2-265
hbo-opleiding ArcheologieBij Hogeschool Saxion in Deventer is vanaf volgend…
vioe-swifterbandcultuur
Foto: VIOE Bij Bazel, een deelgemeente van de Vlaamse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: