Ook bescherming voor immaterieel erfgoed

Bloemencorso van Zundert, 1956 – Foto: CC/Archief Stichting Bloemencorso Zundert

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) geeft zondag tijdens het Bloemencorso van Zundert het startsein voor de uitvoering van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Met de ondertekening van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed krijgt Nederland er een erfgoedpoot bij.

Voortaan is er niet alleen maar oog voor materieel erfgoed, maar ook voor immaterieel erfgoed. Bijvoorbeeld voor tradities en rituelen.Elfstedentocht

In 2003 namen de landen die zijn aangesloten bij Unesco een verdrag aan om het immaterieel erfgoed te gaan beschermen om de culturele diversiteit in de wereld te waarborgen. Met name landen die veel verhalen, feesten, rituelen en gebruiken, volkskennis (zoals kennis van geneeskrachtige kruiden), en ambachten hebben, hebben zich voor het verdrag ingezet.

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens het ministerie een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zal de overheid er zich voor inzetten om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

In Nederland zijn volgens het ministerie zo’n tweeduizend groepen die zich inzetten om een traditie levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Het Bloemencorso in Zundert is er een van.

De coördinatie van het in kaart brengen van het immaterieel erfgoed in Nederland is handen gelegd van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Dit centrum pleitte er eerder dit jaar al voor om de Elfstedentocht op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te plaatsen. Kort daarvoor had het Sint Nicolaas Genootschap Nederland er al voor gepleit om ook het Sinterklaasfeest op de lijst te plaatsen.

roeiriem-adc-naaldwijk-1-gr
Voor- en achterzijde van de roeiriem - Foto: ADC…
Kies van de homo denisova - Foto: Max Planck…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: