Bijzonder exemplaar Pickwick Papers onder de hamer

Charles Dickens, The Posthumous Papers of the Pickwick club
Tweehonderd jaar na de geboorte van Charles Dickens (1812-1870) veilt veilinghuis Christie’s vrijdag in New York een 167 jaar oud exemplaar van het boek The Posthumous Papers of the Pickwick Club.

De auteur gaf de in leer gebonden klassieker in 1847 in hoogst eigen persoon aan Hans Christian Andersen, de schrijver van onder andere De Kleine Zeemeermin. Op de eerste bladzijde van het boek staat:

Hans Christian Andersen, From his friend and admirer Charles Dickens London Jul. 1847.

Veilinghuis Christie’s verwacht dat het bijzondere exemplaar van The Pickwick Club tussen de 90.000 en 140.000 op zal brengen. In New York kan er vrijdag op nog driehonderd andere literaire memorabilia geboden worden, waaronder brieven van Churchill en Kennedy.

- advertentie -

De brief van Winston ChurchillApple I – Foto: CC/tomislav medak

bestaat uit zeven pagina’s getypte tekst en dateert uit 1931. In de brief komen onder meer de spanningen tussen Rusland, Japan en China aan de orde.

Apple I

Bijzonder is dat er vrijdag ook weer geboden kan worden op een zeldzame Apple I. Vorige week werd zo’n Apple-computer nog verkocht voor een recordbedrag van 295.900 euro.

Samen met zijn studievriend Wozniak had Jobs zich vanaf halverwege de jaren zeventig al bezighouden met de ontwikkeling van de Apple I computer. Deze vroege personal computer werd gebouwd in de garage van Jobs ouders en nadat het duo erin geslaagd was vijfentwintig Apple I machines te verkopen, werd de Apple Corporation opgericht. Al snel hierna werd de Apple II ontwikkeld.

De eerste Apple I-computer werd in 1976 verkocht voor een bedrag van 666,66 dollar. Er werden ongeveer tweehonderd van deze computers gemaakt. Daarvan zijn er momenteel nog ongeveer vijftig over. Christie’s verwacht dat het exemplaar dat vrijdag geveild wordt, tussen de 75.000 en 115.000 euro op zal brengen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: