Bij veilinghuis Christie’s in Parijs ging donderdag een verzameling van 42 zeldzame daguerreotypieën van fotograaf Joseph-Philibert Girault de Prangey onder de hamer, waaronder ook de foto ‘Athene, de Acropolis, westzijde’ uit 1842. Deze afbeelding bracht 43.500 euro op.
In de verzameling die bij Christie’s werd geveild zaten twaalf daguerreotypieën die in 1842 op de Acropolis zijn gemaakt. Het gaat om afbeeldingen van het Parthenon en de kariatiden. De foto’s brachten gezamenlijk ruim 400.000 euro op.
Daguerreotypie is een vroege fotografische methode, uitgevonden door Louis Daguerre in de eerste helft van de negentiende eeuw. Bij het proces wordt een gepolijste, verzilverde koperen plaat gebruikt. Met jodiumdampen wordt de plaat lichtgevoelig gemaakt en vervolgens in een camera obscura geplaatst. Door belichting ontstaat een onzichtbaar beeld dat met kwikdamp zichtbaar wordt gemaakt.
De afbeelding op een daguerreotypie is meestal heel helder en scherp. Omdat er geen negatief wordt gebruikt, is het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Daardoor is iedere daguerreotypie uniek – en dus waardevol.
~ Natascha Neef – Parakalo
- Lees ook: Louis Daguerre en zijn vroege foto’s
- Meer historische foto’s
- Boek: De oude Grieken en Romeinen