Engelse soldaat uit 1799 terug naar Groot-Brittannië

Wacht van de Coldstream Guards speelt Last Post – Foto: Provincie Noord-Holland
Tijdens een officiële ceremonie zijn donderdag de resten van een Engelse soldaat overgedragen aan de Britse ambassadeur. De soldaat sneuvelde in 1799 en zijn skelet werd in 2011 in de duinen boven Callantsoog gevonden.

De soldaat, die de Botgat-man genoemd wordt, zou in 1799 deel hebben genomen aan de inval van Russen en Engelsen. Bij Den Helder landden op 27 augustus van dat jaar in totaal een troepenmacht van 32.000 man sterk. Enkele dagen later bezette deze troepen Alkmaar maar op 6 oktober werden de Russen en Engelsen uiteindelijk door de Fransen verslagen tijdens de Slag bij Castricum.

In het provinciehuis van Noord-Holland zijn de resten van de soldaat die hoogstwaarschijnlijk deelnam aan de invasie, donderdag overgedragen aan de Britse ambassadeur. Een afvaardiging van het regiment ‘de Coldstream Guards’ was hiervoor speciaal uit Engeland overgekomen. Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland:

Deze gebeurtenis is historisch te noemen. Zijn plicht bracht de Engelse Soldaat en zijn kameraden indertijd hier. Ruim tweehonderd jaar later halen de huidige leden van zijn regiment zijn stoffelijke resten weer op. Een thuiskomst na een lange afwezigheid.

De leden van de Coldstream Guards nemen de soldaat mee terug naar Engeland waar nog verder wordt gezocht naar nabestaanden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: