Dark
Light

Homoseksualiteit en gekte

Auteur:
1 minuut leestijd

De regenboogvlag die sinds de jaren tachtig ook wel bekend staat als de homovlag – Foto: CC/Ludovic Bertron
Door de eeuwen heen is homoseksualiteit als een zonde, een misdrijf en een ziekte beschouwd. Museum Het Dolhuys in Haarlem staat deze zomer stil bij de verschillende manieren waarop homoseksualiteit in de loop der tijden bekeken is.

In het internationale handboek voor de psychiatrie – de DSM – is homoseksualiteit tot 1973 officieel gedefinieerd als een ‘geestelijke ziekte’. Hoewel deze passage inmiddels is geschrapt, is die overtuiging in sommige kringen nog actueel.

Het museum stelt in de installatie Verboden liefde naar eigen zeggen enkele opvallende wetenswaardigheden aan de orde. Zo wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de vraag of koffie een medicijn is tegen homofilie en of shocktherapie tegen herenliefde een feit is of een fabel.

Aan de hand van een interactieve installatie wil Het Dolhuys de bezoekers confronteren met zijn opvattingen over homoseksualiteit. Daarnaast presenteert de installatie een korte kijkdoosfilm. In dit miniatuur filmtheater maakt de bezoeker een reis door twee eeuwen vooroordelen: homoseksualiteit als zonde, als misdrijf en als geestesziekte. Uiteindelijk komt de bezoeker virtueel bij een psychiater terecht die hem wil ‘genezen’ van zijn opvattingen.

De installatie is te zien van 22 juni tot en met 26 augustus 2012 en is gemaakt in samenwerking met COC Kennemerland en projectbureau Danner & Danner.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×