Kronieken van keizer Hirohito na 24 jaar voltooid

Keizer Hirohito in 1928
Keizer Hirohito in 1928
Na maar liefst vierentwintig jaar is de keizerlijke hofhouding van Japan klaar met het samenstellen van de kronieken van de beruchte keizer Hirohito (1901-1989). De serie telt 12.000 pagina’s en bestaat uit maar liefst 60 boekdelen.


In 1990, kort na de dood van de keizer, werd een begin gemaakt met het verzamelen van historisch materiaal van en over Hirohito. De onderzoekers spraken onder meer met voormalig medewerkers van de keizer en spitten dagboeken van mensen rondom de keizer door.

Het is de bedoeling dat de kronieken vanaf volgend jaar gepubliceerd worden. Het laatste deel verschijnt waarschijnlijk over zes jaar. Er komt nog ook een apart volume met een index en voetnoten. Volgens de samenstellers gaat het niet om een biografie maar om een dagelijks verslag van zaken die zich voordeden in het leven van de keizer.

Voor historici kunnen de kronieken interessant zijn. Mogelijk werpen ze bijvoorbeeld een nieuw licht op het uitbreken van de oorlog in de Pacific.

- advertentie -

Vervolging

Hirohito werd in 1901 geboren en werd in december 1926 keizer van Japan, dat in die tijd een grootmacht was. De keizer leidde zijn land in de oorlogen tegen China en in de Stille Oceaan en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden onder zijn leiding grote delen van Zuidoost-Azië bezet, waaronder ook Nederlands-Indië. Na de atoombomaanvallen op Nagasaki en Hiroshima gaf de keizer zich in augustus 1945 over.

Veel Japanse bestuurders werden hierna voor het gerecht gesleept. Hirohito en andere leden van de keizerlijke familie werden niet vervolgd door het International Military Tribunal for the Far East. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur wilde niet dat de keizer vervolgd werd. Volgens hem was het beter als Hirohito aan zou blijven, om destabilisatie van het land te voorkomen. Hirohito verloor wel zijn macht, landerijen en domeinen. Na de Tweede Wereldoorlog was hij alleen nog het symbolische hoofd van de Japanse staat.

In Japan wordt Hirohito tegenwoordig keizer Showa genoemd, als verwijzing naar het tijdperk waarin regeerde.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: