Maryland – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van Maryland
Vlag van Maryland

Maryland. In het oosten van Amerika gelegen staat met de bijnaam Old Line State. De staat heeft een oppervlakte van 32.160 km² en ongeveer 6 miljoen inwoners. Annapolis is de hoofdstad van de staat Maryland.

Oorspronkelijk was Maryland een Britse kolonie. George Calvert, baron van Baltimore, leidde op 25 maart 1634 voor het eerst kolonisten naar het gebied. De kust van Maryland was eerder, in 1524, al ontdekt door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano. De kolonie die George Calvert in 1634 stichtte in Maryland werd vernoemd naar koningin Henriette Maria, de katholieke echtgenote van Karel I van Engeland.

De echte kolonisatie van het gebied werd na de stichting van de eerste kolonie geleid door Calverts zoon Cecil. De eerste Engelsen die het gebied bevolkten waren vrijwel allemaal katholiek. De kolonie was dan ook onder meer opgericht om een toevluchtsoord te creëeren voor vervolgde katholieken. Sommigen menen daarom dat de staat vernoemd is naar de Heilige Maagd Maria. Dit is echter niet het geval.

De staat Maryland in het rood gemarkeerd
De staat Maryland in het rood gemarkeerd

Maryland behoorde tot de dertien kolonies die tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) in opstand kwamen tegen de Britse kroon.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was de bevolking sterk verdeeld. Het merendeel van de inwoners was echter trouw aan de Unie van noordelijke staten. Maryland trad op 28 april 1788 als staat toe tot de Verenigde Staten van Amerika.

Vlag

De vlag van de staat Maryland is de banier van George Calvert, de baron van Baltimore, die de eerste kolonisten naar het gebied leidde. De vlag van Maryland is daarmee uniek. Het is de enige staatsvlag die gebaseerd is op Britse heraldiek. Maryland heeft een wet die bepaalt dat de vlag alleen opgehangen mag worden aan een vlaggenmast die aan de top een gouden kruis heeft.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×