Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 33/34) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35 >>>

Selectie week 33 & 34 (2019)

Het verhaal van de grondwetHet verhaal van de grondwet – Wim Voermans

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen ter wereld hebben er tegenwoordig wel een. Een betrekkelijk recent fenomeen, trouwens, want driekwart van al die grondwetten is van na 1975. En dat terwijl de wortels ervan net na de landbouwrevolutie liggen, meer dan tienduizend jaar geleden, toen nieuwe sociale organisatie- en leiderschapsvormen opkwamen en ook het recht ontstond. Het verhaal van de grondwet probeert historisch, biologisch, sociaalpsychologisch, economisch, politiek en juridisch te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt en waarom het juist nu in korte tijd ‘viral’ is gegaan.
Meer informatie / bestellen

De jongens van Nickel - Colson WhiteheadDe jongens van Nickel

Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen.
Bespreking: Twee tieners op een helse tuchtschool in Florida
Meer informatie / bestellen

In het volle licht - Nelly Ben-OrIn het volle licht. Van de Holocaust naar het concertpodium

De Joodse Nelly Ben-Or wordt geboren in Lviv in de jaren dertig. Al op jonge leeftijd ervaart ze de verschrikkingen van de Holocaust. In 1941 wordt de Joodse bevolking afgezonderd in het getto van Lemberg van waaruit de Joden gedeporteerd worden. Nelly wordt met haar moeder uit het getto gesmokkeld. Ze leven dagelijks in angst om ontdekt te worden. Tijdens deze periode ontdekt Nelly ondanks de verschrikkelijke omstandigheden haar grote muzikale talent.
Fragment: Het begin van de nachtmerrie
Meer informatie / bestellen

De gedrevene Joop den Uyl 1919-1987De gedrevene. Joop den Uyl 1919-1987

Geen Nederlandse regeringsleider was zo vastbesloten zijn land maatschappelijk te hervormen als Joop den Uyl. Hij bruiste van de plannen, had briljante bondgenoten en leek economisch het tij mee te hebben. Maar de euforie duurde nog geen half jaar; toen sloeg de oliecrisis toe. De rest van zijn premierschap moest Den Uyl de ene na de andere onverwachte crisis bezweren, van kapingen en gijzelingen tot de Lockheed-affaire, en dit alles tegen de achtergrond van een wereldwijde recessie.
Meer informatie / bestellen

De krant. Een cultuurgeschiedenis

De krant is onderdeel van een ambitieuze serie handboeken over de geschiedenis van de media. De volgende delen gaan over radio, televisie en nieuwe media. Verschijnt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek.
Fragment: Kranten in de Gouden Eeuw
Meer informatie / bestellen

De watergeuzen: partizanen of piraten?De watergeuzen: partizanen of piraten?

‘De watergeuzen: partizanen of piraten?’ van Arne Zuidhoek vertelt de geschiedenis van de indrukwekkende vrijheidsstrijders. Als de Spaanse overheerser in 1567 de Raad van Beroerten instelt, vinden veel calvinisten uit de Republiek een uitweg naar zee. Er ontstaat een grote vloot van antikatholieke edelen, voortvluchtige hugenoten en zeelui. Wanneer Willem van Oranje ze officieel kaperbrieven overhandigt, worden de ‘piraten’, zoals Alva ze noemt, de marine van de Republiek. In het rijk geïllustreerde ‘De watergeuzen: partizanen of piraten?’ verbeeldt zeeman Arne Zuidhoek naast de geschiedenis ook de situatie op zee.
Meer informatie / bestellen

Mijn vader was priester - Katja KreukelsMijn vader was priester – Katja Kreukels

Katja Kreukels gaat op zoek naar het priesterverleden van haar vader. Ze reist terug naar de tijd toen 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en vertelt het verhaal van de oudste zoon die in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt. Ze trekt langs kloosters en kerken, gaat op bezoek bij de laatste paters, vliegt met haar vader naar IJsland, waar hij missionaris was, en verzamelt de brokstukken van de oude zuil.
Bespreking: Priester in eeuwigheid?
Meer informatie / bestellen

LevensdradenLevensdraden – Clare Hunter

Een wereldgeschiedenis door het oog van de naald
Voor de moeders van verdwenen jongeren in Argentinië was het in de jaren zeventig moeilijk om te protesteren. Maar elke donderdag liepen ze langs de overheidsgebouwen met hoofddoeken waarop ze hun namen hadden geborduurd. Zo voerden ze actie, met naald en draad als wapen. Mary, Queen of Scots stond in zestiende-eeuws Engeland onder huisarrest. Haar brieven werden gecensureerd. Toch wist ze geheime boodschappen over te brengen aan de buitenwereld: via haar borduurwerk.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945

Joodse Soldaten in Duitse Dienst 1814-1945 behandelt de moeizame strijd van de Duits-Joodse gemeenschappen om na de toekenning van burgerrechten in 1812 het recht te verkrijgen om als dienstplichtig militair te dienen. Niet alleen als soldaat of onderofficier, maar ook als officier. De behoefte aan manschappen voor de steeds grotere legers in de Eerste Wereldoorlog noodzaakte keizer Wilhelm II te verklaren dat elke burger in Duitsland dezelfde rechten en plichten had, derhalve ook de Joden. Gevolg was dat in totaal 100.000 joodse militairen, uit een populatie van 550.000 personen, in de krijgsmacht dienden, waaronder 2000 officieren.
Meer informatie / bestellen

Afscheid van JavaAfscheid van Java

Het comfortabele leven van de Nederlandse tabaksplanter Johannes Hoks op Java wordt ruw verstoord wanneer hij in 1942 moet opkomen in het KNIL vanwege de dreiging van een Japanse inval. Met een stel andere planters uit Djember en omgeving is hij ingedeeld bij een eenheid landstormers, die de stellingen aan de oostkust van Java moet bewaken. Als speelbal in een groot internationaal conflict wordt hij steeds verder meegezogen in de idioterie, de dagelijkse verwikkelingen en verschrikkingen van een oorlog: eerst als militair van het KNIL, na de Nederlandse capitulatie als krijgsgevangene van de Japanners…
Meer informatie (+ video) / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 31/32 | Signalementen week 35 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×