Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2023

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

Selectie week 39


  • Alle wegen leiden naar Babel

    De voorgeschiedenis van de Zijderoute
    In ‘Alle wegen leiden naar Babel’ beschrijft Daan Nijssen de voorgeschiedenis van de Zijderoute. Want de Zijderoute ontstond niet vanuit het niets. In het Midden-Oosten waren al duizenden jaren complexe handelsnetwerken aanwezig waarvan Babel, in het oude Mesopotamië, het kloppende hart was. Hier ontstond een niet-aflatende vraag naar luxegoederen, die de drijvende kracht vormde achter de opkomst en ondergang van wereldrijken

    Fragment: De Wierookroute, voorloper van de Zijderoute

    Bekijk boek



  • De Holocaust

    Een onvoltooide geschiedenis
    Een nieuw standaardwerk over de plek van de Holocaust in ons collectieve bewustzijn. De beslissende gebeurtenis van het twintigste-eeuwse Europa – de uitroeiing van miljoenen Joden – is herdacht, geïnstitutionaliseerd en verankerd in ons collectieve bewustzijn. Maar in deze genuanceerde en scherpzinnige nieuwe geschiedenis betoogt Dan Stone, hoogleraar moderne geschiedenis en directeur van het Holocaust Research Institute, dat de ware dimensie van de door de nazi’s aangerichte verschrikking in onze huidige herdenkingscultuur onbedoeld terzijde wordt geschoven.

    Bekijk boek



  • De humanisten

    Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderden
    Een wervelend verhaal over de geschiedenis van het humanisme, een levensbeschouwing die de wereld totaal veranderde. Voor de lezers van ‘De existentialisten’ en ‘Rebelse genieën’. Sarah Bakewell schetst de fascinerende geschiedenis van het humanisme: het verhaal van mensen die zelf wilden denken, los van traditie en georganiseerde religie

    Bekijk boek



  • De laatste lente van de dinosauriërs

    De dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking
    De rockster van de paleontologie schijnt nieuw licht op de uitsterving van dinosauriërs. Triceratops, Tyrannosaurus en Brachiosaurus… We kennen ze allemaal, maar toch weten we alleen wat hun botten over hen vertellen. Wat zou een oermens hebben gedacht bij het vinden van een dinosaurusskelet? En waarom fascineert hun massale uitsterving ons zo?

    Fragment: Hoe word je een fossiel?

    Bekijk boek



  • De Tawl

    Hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde
    In De tawl duikt historicus Philip Dröge in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey. Philip doorkruist die gebieden op het meest Nederlandse vervoermiddel ter wereld, de fiets. Langs kleine paadjes, over hoge heuvels en aan de oevers van snelstromende rivieren vindt hij zelfs nu nog resten van het Nederlandstalige verleden.

    Fragment: “Nederlandstaligen zijn in donkere tijden blijven steken”

    Bekijk boek



  • De wiegjes van Lebensborn

    Seksualiteit, voortplanting en kinderroof in het Derde Rijk
    Heinrich Himmler, een voormalige kippenkweker, is ervan overtuigd dat je het mensenras even goed kunt veredelen als dieren- en plantensoorten. De eugenetica of het idee van de selectieve voortplanting – enkel de gezondste en begaafdste mensen – is op dat ogenblik wijd verspreid.

    Bekijk boek



  • Het verhaal van Scandinavië

    Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie
    Tegenwoordig spreken we vaak over Scandinavië als een eenheid, maar de Noorse wetenschapper Stein Ringen toont aan dat dit een recente uitvinding is. Hoewel we Scandinavië vandaag de dag vaak als voorbeeld zien voor de rest van Europa, is de Scandinavische geschiedenis er een van chaos, drama en strubbelingen.

    Fragment: Nieuw-Zweden, een onbekende kolonie in Noord-Amerika

    Bekijk boek



  • Oude kaarten lezen

    Handboek historische cartografie
    Oude kaarten lezen maakt de lezer wegwijs in de fascinerende maar complexe wereld van de oude kaarten en de historische cartografie. Sprekende voorbeelden lichten de belangrijkste onderdelen en facetten van oude kaarten toe en laten zien hoe je inhoud en achtergronden kunt doorgronden. Het boek helpt een breed publiek van verzamelaars en liefhebbers tot onderzoekers en studenten bij de interpretatie van oude kaarten en spoort aan om zelf met het materiaal aan de slag te gaan.

    Bekijk boek



  • Reis naar Suriname

    Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana
    In 1839–1840 verscheen Voyage à Surinam van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit. Het boek trok vooral de aandacht vanwege de honderd prachtige steendrukken die het bevatte. De Voyage à Surinam heeft sterk bijgedragen aan het beeld dat men zich in Nederland van Suriname vormde.

    Fragment: Pierre Jacques Benoit en zijn ‘Voyage à Surinam’

    Bekijk boek



  • Spiegelingen: De vernieuwing van Paleis Het Loo

    De vernieuwing van Paleis Het Loo is het verhaal van een moderne ondergrondse uitbreiding en de renovatie van het grootste authentieke zeventiende-eeuwse paleis van het Huis van Oranje. Spiegelingen toont met indrukwekkende fotografie en boeiende teksten het ingenieuze ontwerp van KAAN Architecten, de bouwgeschiedenis van het paleis, de samenkomst van oud en nieuw en de huidige rol van het paleis als publieksmuseum.

    Bekijk boek



  • Wereldzee in de polder

    Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag
    Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied. De zee werd afgesloten, zout werd zoet, eilanden verdwenen en een provincie ontstond.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×