Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>
Selectie week 43 (2020)
Het Niemann Album. Foto’s van vernietigingskamp Sobibor
Met de moed der wanhoop kwamen op 14 oktober 1943 Joodse gevangenen in opstand en doodden daarbij ook SS’er en plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann. Pas kort geleden kwamen meer dan 350 foto’s en aanvullende documenten uit zijn bezit boven water. De gedeeltelijk in twee albums verzamelde particuliere foto’s, oorspronkelijk bedoeld als visueel aandenken aan zijn carrière, werpen een nieuwe, indringende blik op de Holocaust in het door Duitsland bezette Polen en de ‘euthanasie’-moorden op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in het Derde Rijk waarbij Niemann actief betrokken was. De in dit boek gepubliceerde unieke fotoverzameling wordt in verschillende bijdragen in een verhelderend historisch kader geplaatst.
Fragment: “Dit hadden mijn grootouders ook gezien”
Meer informatie / bestellen
De ommuurde stad – René de Kam
Geschiedenis van een stadsverdediging
Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder. Toen in 1345 de graaf van Holland met een leger van 30.000 man en grote werptoestellen (blijden) voor de muren van de stad verscheen, gaven de Utrechters echter geen krimp.
Bespreking: Carcassonne aan de Vecht
Meer informatie / bestellen
De man die geen president mocht worden – Frans Verhagen
Aan de hand van verhalen maakt Frans Verhagen een ‘roadtrip’ door de geschiedenis van de Verenigde Staten. Henry A. Wallace heette hij, en van 1941 tot 1945 was hij vicepresident van de Verenigde Staten van Amerika onder Franklin Delano Roosevelt. Hij was de man die geen president mocht worden en zijn verhaal is een van de verhalen in het nieuwe boek van Frans Verhagen. Samen vertellen die een veel groter verhaal over de fascinerende geschiedenis van de Verenigde Staten.
Voorpublicatie: Hoe de Duitsers een leuker land maakten van Amerika
Meer informatie / bestellen
Piraten van de Noordzee – Alban van der Straten
Een verborgen geschiedenis van Brest tot Bergen
Eeuwenlang was de Noordzee het toneel van woeste rooftochten. Zeelieden van allerlei slag plunderden erop los, al dan niet met het fiat van een koning, admiraliteit of handelscompagnie. Vanaf de renaissance maakten de wetboeken het onderscheid tussen erkende ‘kapers’ en vogelvrije ‘piraten’, maar aan dek van een zwaarbewapend fregat of een snelle kotter was het onderscheid allicht een stuk schimmiger: de kaper van de ene was vaak de piraat van de andere.
Meer informatie / bestellen
Churchill. De biografie – Andrew Roberts
Zoeken we een voorbeeld van onvervalste moed, dan denken we algauw aan Winston Churchill: de visionaire leider, immuun voor de gangbare conventies, die nooit van zijn standpunten week, zelfs niet toen iedereen aan hem twijfelde. Maar hoe werd de jonge Winston de grote Churchill? Wat gaf hem de moed om het tegen de superieure kracht van nazi-Duitsland op te nemen, terwijl er een bommenregen op Londen neerviel en zo veel anderen het al hadden opgegeven? Nu, eindelijk, kunnen we het complete verhaal lezen in deze grootse biografie van een van de meest aansprekende leiders aller tijden.
Bespreking: De Churchill-biografie van Andrew Roberts
Meer informatie / bestellen
Bepakt en gezakt – Ed Stafford
25 ontdekkingsreizen van vroeger en nu
In dit meeslepende boek vertelt avonturier Ed Stafford over 25 expedities aan de hand van de uitrusting van de ontdekkingsreizigers. Hij toont aan dat het materiaal dat ze meevoerden (op hun rug, per boot, jeep of vliegtuig…) kon bepalen of hun expeditie een goede of slechte afloop kende. Er komen verhalen van bekende en minder bekende ontdekkingsreizigers aan bod, zoals Roald Amundsen, Amelia Earhart en Nellie Bly. Je komt te weten waardoor Amundsen zijn rivaal Scott kon verslaan in de race naar de Zuidpool, of hoe de uitrusting van een bergbeklimmer van de Mount Everest is geëvolueerd sinds Hillary’s eerste beklimming.
Bespreking: Van kannibalistische sledehonden tot selfies op de Mount Everest
Meer informatie / bestellen
Nederland: Het Boek – De Speld
In vijf miljard jaar van supermacht tot wereldrijk
In dit rijkelijk geïllustreerde boek toont satirisch nieuwsmedium De Speld voor het eerst de grootsheid van Nederland in al haar facetten. Nederlanders zijn groots. Dat is altijd zo geweest, maar het is niet bij iedereen bekend. In het monumentale werk Nederland: het boek (5e herziene druk) wordt voor het eerst aandacht besteed aan die grootsheid. Bekende gebeurtenissen worden in een nieuw perspectief geplaatst, of juist uit hun context gerukt.
Meer informatie / bestellen
De Canon van de Koninklijke Marine
In De Canon van de Koninklijke Marine. Geschiedenis van de Zeemacht wordt in vijftig vensters zicht gegeven op de rijke historie van de zeemacht van Nederland. Dit boek gaat niet alleen over zeehelden of zeeslagen, maar laat zien hoe veelomvattend de geschiedenis van de marine is. De thema’s zijn rijkgeschakeerd en voeren de lezer mee langs geuzen, kapers, slavernij en wapens. De modernisering wordt getoond: hoe men van zeil naar stoom overging en de recente overgang naar het tijdperk van de automatisering.
Meer informatie / bestellen
Geloof en bijgeloof op zee – Graddy Boven
De zee is wonderlijk, immens en mysterieus. Spiegelglad of woest, verontrustend en verraderlijk. Door de eeuwen heen is de aantrekkingskracht van zee op de mens ingrijpend groot. De oneindigheid van de zee intrigeert en vandaar dat er spelenderwijs fantastische en bizarre vertellingen over het wel en wee van de oceanen zijn ontstaan. Rondtrekkende vertellers verzinnen vertelsels over oneindige diepten. Zij verhalen onder andere over sirenes wiens liederen zeelieden de dood insturen.
Meer informatie / bestellen
Vluchteling in eigen land – Ineke Inklaar
n september 1944 gaven de Duitsers 97.500 Arnhemmers het bevel de stad te verlaten. Hoe kinderen de gedwongen vlucht en het maandenlange verblijf elders ervoeren, is nooit eerder beschreven. Ineke Inklaar, dochter van evacués, tekende de aangrijpende verhalen op van vijftien oorlogskinderen. ‘Als wij er niet meer zijn, kan niemand meer vertellen hoe erg het was’. Ze vertellen wat hun generatie meemaakte en wat hen voor het leven tekende: de angst tijdens de Slag, de uittocht, de barre winter verdreven van huis en haard, de honger. De meesten doen dat voor het eerst.
Bespreking: Confrontatie met 1944 vaak zwaar voor Arnhemse evacués
Meer informatie / bestellen
Miss Austen – Gill Hornby
Het verhaal van de zus van Jane Austen
Drieëntwintig jaar na de dood van haar beroemde zus keert Cassandra Austen terug naar het dorp Kintbury, waar de familie Fowles woont, al generaties lang vrienden van de familie Austen. Cassandra weet dat ergens in de oude pastorie een verzameling brieven moet liggen die een geheim bevatten dat nooit aan het licht mag komen. Terwijl ze herinneringen ophaalt aan haar leven met Jane, haar briljante maar ook ingewikkelde zus, moet ze een moeilijke beslissing nemen: Janes reputatie beschermen en de brieven verbranden of de geschiedenis haar beloop laten hebben?
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Huizen van Fortuin. Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920
- Het meisje dat twee kampen overleefde – Heather Morris
- V2 – Robert Harris (thriller)
- Lieverd. Een waargebeurd verhaal zonder heldin – Marlies Allewijn
- Overijssel en de Eerste Wereldoorlog – Henk van der Linden & Jos van Raan
- Het witte goud. Hoe opium mede onze wereldgeschiedenis heeft bepaald – Lucy Inglis
- De oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel – Wim van de Beek
- Rats, kuch en elektronen. Memoires uit een militaire loopbaan tegen achtergrond…
- Een Stralend Verleden. Alles wat je moet weten over kernenergie – Rob Huibers
- De Bende van Oldekerk. De verzwegen viervoudige moord door de Sicherheitsdienst…
- Art Nouveau in Amsterdam 1895-1910 – Max Put
- Tien miljard monden. Hoe we de wereld gaan voeden in 2050