Nieuwe geschiedenisboeken (week 6)

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

Selectie week 6


  • De duivel in elk van ons

    Van Holocaust tot terrorisme: hoe gewone mensen in staat zijn tot buitengewoon kwaad
    Criminoloog en historicus Christophe Busch is gespecialiseerd in het onderzoek naar collectief geweld: concentratiekampen, genocide, terrorisme… Hij leidde tot 2019 het museum van de Kazerne Dossin en is nu directeur van het Hannah Arendt Instituut rond diversiteit en burgerschap. In dit boek gaat hij uitgebreid in op de vragen die hij en zoveel mensen zich stellen. Hoe kunnen schijnbaar gewone mensen verworden tot daders van vreselijke misdaden, zoals foltering, uitroeiing, aanslagen, oorlog?

    Bespreking: Hoe gewone mensen in staat zijn tot buitengewoon kwaad

    Bekijk boek



  • De extremist en de wetenschapper

    Hoe we radicalisering beter kunnen begrijpen
    Het icoon van gewelddadig extremisme is nog altijd de aanslag op de Twin Towers van 11 september 2001. Maar er is de afgelopen jaren veel veranderd. Extremisme komt vandaag de dag van verschillende kanten. Niet alleen is extreemrechts flink gegroeid, er is ook steeds meer anti-institutioneel radicalisme, dat zich richt tegen overheid, wetenschap, media en rechtspraak.

    Bekijk boek



  • De val

    Het einde van de Murdoch-dynastie
    Rupert Murdoch, oprichter van ’s werelds grootste en invloedrijkste mediaconglomeraat News Corp, gaat na zeventig jaar met pensioen. Hij heeft onmiskenbaar een stempel gedrukt op het politieke landschap van de afgelopen halve eeuw. Zijn Fox News veranderde het internationale medialandschap voorgoed. Door van nieuws pure sensatie te maken introduceerde Murdoch het populisme in zowel de Verenigde Staten als Europa, met als hoogtepunt (of dieptepunt) de onvoorwaardelijke steun voor het presidentschap van Donald Trump.

    Bekijk boek



  • Dit andere paradijs (roman)

    Dit andere paradijs vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van een eiland waar generaties verschoppelingen hun thuis hebben gebouwd, beginnend bij de Zwarte Benjamin Honey en zijn Ierse vrouw Patience. Ruim een eeuw later wonen hun nazaten nog steeds op Apple Island, samen met een zeer diverse groep buren. Ze zijn arm en lijden vaak honger, maar zijn gevrijwaard van de discriminatie en segregatie die op het vasteland aan de orde van de dag zijn.

    Bespreking: Na vijftig jaar isolement werden ‘debiele’ bewoners afgelegen Malaga Island door overheid verdreven

    Bekijk boek



  • Drie eeuwen Depok

    De erfenis van Cornelis Chastelein (1657-1714) aan zijn vrijgemaakte christenslaven
    Cornelis Chastelein (1657-1714) stamde uit een Hollandse regentenfamilie die oorspronkelijk uit Dordrecht kwam, hij werd in Amsterdam geboren. Na het overlijden van zijn ouders vertrok hij als jongeman naar Indië. Daar maakte hij snel carrière in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en in Batavia ontwikkelde hij zich tot een eigenzinnig, visionair en gerespecteerd VOC-bestuurder.

    Bespreking: Depok: een opmerkelijk sociaal experiment in Indië

    Bekijk boek



  • Het Forum Romanum

    Stenen en stemmen
    Hoe het Forum Romanum er kan hebben uitgezien, daarover blijven archeologen, historici en classici elkaar in de haren vliegen. Dit rijk geïllustreerde boek volgt de evolutie van de recente archeologische ontdekkingen en theorieën. Geen saaie beschrijvingen van archeologische resten, geen opsommingen van afmetingen en steensoorten. De informatie die voortspruit uit de talloze opschriften, is bij wijlen opzienbarend.

    Bespreking: Beroemde ‘zuil van Phocas’ staat al veel langer op Forum Romanum dan vaak beweerd

    Bekijk boek



  • Hoogteroes

    Duitsland en de Duitsers tussen twee oorlogen
    Duitsland, 1918. Het einde van de Eerste Wereldoorlog, de Novemberrevolutie, de zege van de democratie. De jonge Republiek van Weimar had slechts vijftien jaar de tijd om zich te ontwikkelen voordat Adolf Hitler en zijn regime aan de macht kwamen. In cultureel en sociaal opzicht lukte dat op adembenemende wijze: Bauhaus en de nieuwe zakelijkheid domineerden architectuur en kunst, tradities werden ter discussie gesteld, de vrouwenemancipatie nam een hoge vlucht, nieuwe beroepen zagen het licht en het leven werd vrijer, ook op seksueel vlak.

    Bespreking: In Weimar-Duitsland verdween de bereidheid om naar elkaar te luisteren

    Bekijk boek



  • Kinderen van de Haagse School

    Hoe zag het leven van kinderen eruit tegen het einde van de 19de eeuw? Door de ogen van kunstenaars als Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Thérèse Schwartze, Jozef Israëls of Jacob Maris komt een vermakelijk, schrijnend of ontroerend beeld naar voren.

    Artikel: Kinderen van de Haagse School. Spelen of hard werken

    Bekijk boek



  • Het kruis

    Biografie van een symbool
    In Het kruis neemt theoloog en publicist Alfred C. Bronswijk lezers mee op reis naar de oorsprong van het symbool van het kruis. Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Dit boek vertelt over de bewogen geschiedenis van het kruis op een ontdekkende manier.

    Fragment:

    Bekijk boek



  • Monnickendam op de Veluwe

    Ruim een eeuw geleden bracht de Amsterdamse schilder Martin Monnickendam (1874-1943) met vrouw en dochters twee zomers door op de Veluwe. Vanuit hun vakantiehuisje op het boerenbedrijf Hooimansgoed in Stroe trokken ze de wijde omgeving in. En altijd nam Monnickendam zijn tekengerei mee.

    Artikel: Martin Monnickendam – Een ‘moderne’ kunstenaar die inspiratie vond op de Veluwe

    Bekijk boek



  • Peter de Grote

    Een biografie
    Robert K. Massie toont Peter in zijn jonge jaren en schetst zijn strijd om de macht en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken. Het door Peter de Grote gestichte Sint-Petersburg werd het symbool van zijn oriëntatie op Europa. Massie brengt de persoon tot leven: koppig en onstuimig, teder en wreed, genereus en meedogenloos – een energieke maar complexe persoonlijkheid. Elk hoofdstuk in deze boeiend geschreven biografie laat zich lezen als een kort verhaal.

    Bekijk boek



  • Tijdlijn van de geschiedenis

    Er is geen betere manier om de geschiedenis te begrijpen dan door stap voor stap terug te gaan in de tijd. Deze chronologie van vier miljoen jaar geleden tot nu plaatst beschavingen, gebeurtenissen en personen van overal ter wereld naast elkaar. In de Tijdlijn van de geschiedenis volgt de lezer de evolutie van de mensheid, van de Australopithecus tot de lancering van de Marsrover en verder.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×