Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>
Selectie week 7 (2019)
Wij zijn de Bickers! – Simone van der Vlugt
Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie in de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijke stempel op de geschiedenis gedrukt.
Fragment: Nederlandse vrouwen in zestiende eeuw al redelijk geëmancipeerd
Meer informatie / bestellen
Gandhi. De legendarische jaren – Ramachandra Guha
De ‘halfnaakte fakir’, zoals Churchill hem minachtend noemde, trotseerde in zijn eentje het Britse Rijk en vocht tot aan het eind van zijn leven voor tolerantie, geweldloosheid en de waardigheid van ieder mens. Nog steeds is hij een groot voorbeeld voor velen die weigeren te zwichten voor geweld en onrecht. Gandhi: De legendarische jaren is het tweede deel van de monumentale biografie over een van de meest gezichtsbepalende personen van de twintigste eeuw. Guha beschrijft de jaren waarin Gandhi uitgroeit tot de leider van de onafhankelijkheidsbeweging in India.
Voorpublicatie: Biograaf Ramachandra Guha over Mahatma Gandhi
Meer informatie / bestellen
Het laatste paleis – Norman Eisen
Norman Eisen wordt in 2011 door president Barack Obama aangesteld als de Amerikaanse ambassadeur in Tsjechië. Eisen verhuist naar Praag en keert daarmee terug naar het land dat zijn moeder na de Holocaust ontvluchtte. Hij komt te wonen in het Petschek-paleis, waar hij tot zijn verbazing hakenkruizen ontdekt aan de onderkant van zijn bureau. Deze ontdekking is het begin van een meeslepend verhaal over vier fascinerende personen die dit paleis ooit hun thuis noemden.
Bespreking: Het Petschek-paleis: vijf levens in een legendarisch paleis in Praag
Meer informatie / bestellen
Kinderen van de repressie – Koen Aerts
De Tweede Wereldoorlog is niet gestopt in 1944. Niet alleen wie verdacht werd van samenwerking met de nazi’s kreeg de rekening gepresenteerd, maar ook hun kinderen konden klappen krijgen. Velen droegen de oorlog en de repressie een leven lang mee: ze werden geconfronteerd met praktische en familiale problemen, schuldgevoelens, wrok, het oordeel van de goegemeente en een heleboel onbeantwoorde vragen. Net die zeer uiteenlopende verhalen staan centraal in Kinderen van de repressie, een baanbrekende analyse van deze erfenis van de jaren veertig in Vlaanderen.
Bespreking: Hoe Vlaanderen worstelt met de bestraffing van de collaboratie
Meer informatie / bestellen
Sweethearts. Verliefd op de bevrijder
Honderden Vlaamse vrouwen werden na de bevrijding in 1944 verliefd op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Sommige koppels vestigden zich in ons land, andere zochten hun geluk in Groot-Brittannië. Wie waren die tommy’s die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die oorlogsbruiden die zich in de armen gooiden van een soldaat die soms vreselijke dingen had meegemaakt? Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels. Verhalen vol ontroering, maar vaak ook van eenzaamheid en gemis.
Meer informatie (+video) / bestellen
Federer vs Nadal. De rivaliteit in 15 partijen
In ‘Federer vs Nadal’ beschrijft Robèrt Misset aan de hand van vijftien prachtige partijen de beroemde rivaliteit tussen twee van de beste tennissers aller tijden. Hun ontmoetingen zijn per definitie historische duels en hun rivaliteit ontstijgt de sport. In dit boek wordt onderzocht hoe Federer en Nadal elkaar tot grote hoogte stuwen en tot wanhoop drijven. Vanaf hun eerste ontmoeting in Miami in 2004 tot hun historische samenspel tijdens de dubbel op de Laver Cup 2017 en van ondergrond tot racketkeuze en coaching – geen detail ontbreekt.
Meer informatie / bestellen
Voor rede vatbaar. Een filosofisch woordenboek…
Dit werk is bedoeld als een wapenrok voor wie met woorden strijdt. Het is een hommage aan Voltaire die in 1764 met zijn Filosofisch woordenboek de godsdienstfanaten bestreed die destijds de dienst uitmaakten. Vrijheid van meningsuiting bestond nog niet en kritiek leveren was levensgevaarlijk. Voltaires Dictionnaire philosophique portatif behandelde dan ook geen moeilijke filosofische termen, maar was een vorm waarin Voltaire het brede publiek zijn commentaar kon geven over belangrijke zaken: hij zette de rede op alfabet om op die manier domheid en fanatisme te bestrijden. Daar houden filosofen van en met deze uitgave keert het filosofische woordenboek weer terug in Nederland.
Meer informatie / bestellen
Als dirigent word je geboren – Thiemo Wind
Een biografisch portret van Anton Kersjes
Anton Kersjes (1923-2004) was een icoon van het Nederlandse muziekleven in de tweede helft van de twintigste eeuw. Met televisieconcerten en laagdrempelige optredens bracht de dirigent hele volksstammen in aanraking met klassieke muziek. Kersjes stond in 1953 aan de wieg van het Kunstmaandorkest, een klein gezelschap dat onder zijn leiding uitgroeide tot een volwaardig Amsterdams Philharmonisch Orkest. Zijn erfenis leeft letterlijk voort in Het Kersjes Fonds. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van dit ondersteuningsfonds schreef Thiemo Wind een biografisch portret van de dirigent.
Meer informatie / bestellen
De experimenten – Marion Pauw
Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?
Meer informatie / bestellen
Bid, vecht en heers – Ibn Taymiyya
Regeren in overeenstemming met Allahs wet
Allahs Wet is zowel oorsprong als doel van de islam. De islam begon veertien eeuwen geleden als een gedragscode die de profeet Mohammed namens Allah oplegde aan zijn volgelingen, en de religie zal pas vervolmaakt zijn wanneer alle mensen zich aan Allahs Wet hebben onderworpen. Bid, vecht en heers, maant de islamitische rechtsgeleerde Ibn Taymiyya (1263-1328) daarom de islamitische machthebbers en hun onderdanen. Zijn geschrift Regeren in overeenstemming met Allahs Wet schildert de ideale islamitische staat als een geoliede slavenmachine.
Meer informatie / bestellen
Hollandse meester, Maestro van Wittel
Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- De stralende wereld. Een feministische utopie (+ video)
- Boerhaave botanicus. Zijn tuinen, zaaiboeken en botanische vrienden
- Allesomvattende onderwijsleer (Didactica magna) – Jan Amos Comenius (+video)
- Noord-Brabant tussen hemel en aarde. Religie en samenleving van 700 tot heden
- Op de deining van de wetenschap. Leven en werk van Gustaaf Frederik Tydeman 1858-1939, zeeofficier en hydrograaf
<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>