Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is woensdag in New York geveild voor ruim 29,5 miljoen euro. Dat melden Amerikaanse media.
Het gaat om het schilderij Litzlberg am Attersee uit 1915. In de Tweede Wereldoorlog werd het werk in beslag genomen door de nazi’s. Afgelopen juli werd het schilderij teruggegeven aan een achterneef van Amalie Redlich, de oorspronkelijke eigenaar. Zij erfde het doek ooit van de Oostenrijkse staalmagnaat Viktor Zuckerkandl. Redlich werd in 1941 door de nazi´s gedeporteerd. Nadien is nooit meer iets van haar vernomen.
Met de opbrengst
van de veiling wordt in het Museum der Moderne in Salzburg een nieuwe vleugel gebouwd. Deze vleugel wordt vernoemd naar Amalie Redlich.
Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. In 1898 richtte hij de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.
Klimt was duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus.