Dark
Light

Spoorwegmuseum toont historie Utrecht Centraal Station

1 minuut leestijd
Utrecht CS, ca 1960
Utrecht CS, ca 1960

In december wordt de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal Station geopend. Aanleiding voor Het Spoorwegmuseum om zich te verdiepen in de historie van dit belangrijke spoorknooppunt. De tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’ toont de ontwikkeling van het stationsgebied vanaf het eerste stationsgebouw in 1843 tot nu. De tentoonstelling krijgt een plek in een oude postwagon en gaat gepaard met de presentatie van een boek over Utrecht CS.

Conservator Jos Zijlstra:

“In december 2016 wordt het vernieuwde Utrecht Centraal Station officieel geopend. Een nieuw ‘wereldstation’ dat in de toekomst 360.000 treinreizigers en een kleine 1000 treinen per dag moet verwerken. Dat is wel even anders dan de zes treinen die het station in 1845 aandeden!”

Oudere Utrechters kunnen zich het oude stationsgebouw van Utrecht nog wel herinneren. Het was een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn en had een kenmerkend ‘golvende’ voorgevel. Dit stationsgebouw moest in 1973 wijken voor het nieuwe Hoog Catharijne. Maar ook langer geleden had Utrecht bijzondere stationsgebouwen. Het eerste Utrechtse station werd al in 1843 gebouwd. In die tijd was Utrecht nog een kleine provinciestad met ongeveer 50.000 inwoners. De trein zorgde voor toenemende bedrijvigheid en het station werd een impuls voor de groei van de stad.

Voorgevel van het oude gebouw van het Utrechtse Centraal Station in 1973, kort voor de sloop. (cc - RCE)
Voorgevel van het oude gebouw van het Utrechtse Centraal Station in 1973, kort voor de sloop. (cc – RCE)

Bescheidener

Het stationsgebied moest zich aanpassen aan meer reizigers en toenemend fiets- en autoverkeer. Toen het eerste station bijna 175 jaar geleden werd gebouwd, zag het er allemaal wat bescheidener uit. Het station in Utrecht onderging in deze periode allerlei groeistuipen en gedaanteverwisselingen. De tentoonstelling laat met film, foto’s en objecten zien hoe het stationsgebied in Utrecht gaandeweg veranderde.

De tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’ loopt van 2 november 2016 tot en met 5 februari 2017.

Lees ook: Sybold van Ravesteyn (1889-1983) – Een uitzonderlijke spoorwegarchitect
Meer Spoorweggeschiedenis
Boek: Het Grote Spoor Boek

×