Werelderfgoed Syrië op lijst bedreigd erfgoed

2 minuten leestijd
Palmyra
Palmyra

Unesco heeft zes sites in Syrië op de lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst. De VN-organisatie, die op dit moment in Cambodja vergadert, vreest dat de werelderfgoederen van het land door de oorlog onherstelbare schade zullen oplopen.

In Syrië is momenteel een felle strijd gaande tussen het regeringsleger en een grote groep rebellen. Hierbij zijn al ruim 93.000 mensen om het leven gekomen, onder wie zeker 6.500 kinderen.

Het land heeft zes locaties op de prestigieuze werelderfgoedlijst van Unesco staan en al die locaties lopen volgens de organisatie gevaar. Met name in de Oude Stad van Aleppo zijn al veel verwoestingen aangericht. Unesco erkent dat de informatie over de beschadigingen “fragmentair” is, maar volgens de organisatie kan wel met zekerheid gezegd worden dat de zes sites serieus gevaar lopen. Door de oorlog kan Unesco het werelderfgoed ook niet langer beschermen en onderhouden.

Er zijn plannen om een fonds op te richten en geld in te zamelen voor het behoud van het werelderfgoed.

Het Syrische werelderfgoed:

Aleppo Citadel – Foto: CC/Yosemite

1 – De oude stad van Aleppo

De stad werd achtereenvolgens geregeerd door de Hittieten, de Assyriërs, de Arabieren, de Mongolen, de Mamelukken en de Ottomanen en heeft volgens Unsco een “samenhangende en uniek stedelijke vorm”. Voorbeelden van belangrijke architectuurzijn de dertiende-eeuwse citadel, de twaalgfde-eeuwse Grote moskee en verschillende zeventiende-eeuwse madrassas, paleizen, karavanserais en hammams.

Restanten van de tempel van Jupiter in de oude stad van Damascus – Foto: CC

2 – De oude stad van Damascus

Damascus werd in het derde millennium voor Christus gesticht en is daarmee een van de oudste steden van het Midden-Oosten. De stad bevat zo’n 125 monumenten. Een van de beroemdste bouwwerken van Damascus is Grote Moskee van de Omajjaden uit de achtste eeuw.

Het Romeinse theater in Bosra – Foto: CC

3 – Oude stad van Bosra

De stad Bosra op de oude pelgrims- en handelsroute naar Mekka vroeger een belangrijke tussenstop. Ook was het ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Arabië. Een Romeins theater uit de tweede eeuw herinert hier aan. Verder zijn er in de stad verschillende vroegchristelijke ruïnes en verschillende moskeeën te vinden.

Palmyra – Foto: CC

4 – Gebied van Palmyra

Palmyra was een oase op de zijderoute en vergaarde rijkdom doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen. In het gebied zijn veel bijzondere ruïnes te vinden.

Palmyra – Foto: CC

5 – De kastelen Crac des Chevaliers en Qal’at Salah El-Din

Deze twee kastelen vormen volgens Unesco de belangrijkste voorbeelden van de uitwisseling van invloeden gedurende de Kruistochten (11e -13e eeuw). Crac des Chevaliers werd gebouwd door de Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem van 1142 tot 1271. Qal’at Salah El-Din (fort van Saladin) toont kenmerken van zijn Byzantijnse oorsprong in de tiende eeuw.

Palmyra – Foto: CC

6 – Oude dorpen van Noord-Syrië

Dit werelderfgoed bestaat uit ongeveer veertig dorpen in een uitgestrekt kalksteen massief in het noordwesten van Syrië. De dorpen geven volgens Unesco een “opmerkelijk beeld van het landelijke leven in de late Oudheid en tijdens de Byzantijnse periode”. De dorpen dateren uit de eerste tot de zevende eeuw.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×