Geschiedenis zoeken:

Het centrale Gemeenteplein met het oude gemeentehuis, waarvan de klok tot de afbraak op exact 15u32 zou blijven stilstaan.

Bombardement op Mortsel – Aangrijpende verklaringen van ooggetuigen

5 april 1943, een maandag. Om 15:32 uur verschenen meer dan tachtig Amerikaanse vliegtuigen boven Mortsel. In totaal dropten ze zeshonderd zware bommen op de gemeente ten zuiden van Antwerpen. Hun doelwit: de Erla-vliegtuigfabriek. Maar slechts enkele bommen troffen doel. De rest viel op de woonwijk Oude-God. Er waren 936 doden, onder wie meer dan 250 kinderen. Het was het dodelijkste bombardement in de hele Benelux tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus verdiepte zich in deze dramatische geschiedenis en publiceerde het boek Tranen over Mortsel. Het boek vertelt niet alleen de geschiedenis van de oorlogsramp, maar bundelt ook tientallen aangrijpende getuigenissen,

Tweede Wereldoorlog

Meer

Boekfragmenten

Meer
De eerste negentien artikelen van de Duitse grondwet, afgebeeld op het Jakob-Kaiser-Haus in Berlijn

Hoe Duitsland na de oorlog (met horten en stoten) een democratisch land werd

Na de Tweede Wereldoorlog begon Duitsland met de opbouw van een democratische staat, daarbij gesteund door een nieuwe grondwet die individuele rechten en vrijheden centraal stelde. Door debat, burgereducatie en uitwisselingsprogramma's ontstond uiteindelijk een nieuwe politieke cultuur waarin open dialoog en respect voor diversiteit meer centraal kwamen te staan.
Portret van Marie Catherine

Ook vrouwen beheerden in de achttiende eeuw adellijke familiebezittingen

In de achttiende eeuw speelden adellijke vrouwen soms een actieve rol in het beheer van landgoederen en familiebezit, ondanks de wettelijke beperkingen die hen vaak werden opgelegd. Zo was Marie Catherine, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg, bijvoorbeeld jarenlang verantwoordelijk voor het beheer van een groot aantal landgoederen.
×