Tijdens opgravingen in Ermelo zijn resten gevonden van een pottenbakkerij die dateert uit ongeveer 1300. Een oven en enkele aardewerken potten zijn uitgegraven.
De aardewerken pottenbakkerij is de eerste die is gevonden op de Veluwe, wat het een bijzondere vondst maakt. “Wie weet lag hier het handelscentrum van de aardewerken potten”, zegt Peter van der Kemp, stedenbouwkundige van de gemeente Ermelo. De pottenbakkerij ligt een eindje van de kerk waar zich vanaf 1100 het dorpscentrum van Ermelo bevond. “Hij lag toen aan de rand van het dorp, een logische plek.” Wel is het de vraag waar de klei vandaan kwam. “Je had hier verderop natuurlijk de Zuiderzee, maar als de klei daar vandaan kwam, hadden ze de pottenbakkerij beter in Harderwijk kunnen bouwen, pal aan zee”, aldus Van der Kemp.
De potten die zijn gevonden zijn zogenoemde misbaksels. “Die stonden bijvoorbeeld onderop in de oven en werden tijdens het bakken verdrukt, waardoor ze misvormt zijn”, vertelt Van der Kemp. “Ze werden vaak weggegooid in een afvalkuil die we nu hebben gevonden. Veel van die potten zijn kapot gegaan, maar enkele die we gevonden hebben zijn nog heel.”
De potten gaan naar het provinciaal depot, maar worden vermoedelijk in ‘bruikleen’ tentoongesteld in een nieuw te bouwen museum in Ermelo. Op de plek waar de pottenbakkerij gevonden is komt een parkeerplaats. De scherven kunnen volgens Van der Kemp worden gebruikt voor educatieve doeleinden.