Verontwaardiging over wervingsposter Britse leger in Derry

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’
Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’
De Britse luchtmacht liet onlangs een wervingsposter ophangen in de Noord-Ierse stad Derry. Dit was tegen het zeer been van de inwoners van die plaats. In Derry werd in 1972 namelijk een bloedbad aangericht door het Britse leger.

Dit bloedbad, waarbij dertien katholieke Ieren bij een vreedzame demonstratie werden gedood door leden van het Britse leger, ging de geschiedenis in als Bloody Sunday. Pas enkele jaren geleden bood de Britse regering officieel excuses aan voor het bloedbad.

Dat het leger besloot een wervingsposter op te laten hangen in Derry schoot veel inwoners in het verkeerde keelgat. “Het is beledigend omdat mensen worden gerekruteerd voor Groot-Brittannië, dat verantwoordelijk was voor de dood van veel onschuldige slachtoffers”, aldus een nabestaande van een van de slachtoffers van 1972.

Het Britse ministerie van Defensie heeft zich inmiddels verontschuldigd. De wervingsposter is verwijderd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: