Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2018

3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33/34 >>>

Selectie week 31 & 32 (2018)

Het Plakkaat van Verlatinge De eerste onafhankelijkheidsverklaring - Anton van HooffHet Plakkaat van Verlatinge

In dit boek betoogt Anton van Hooff waarom de Acte van Verlatinge gezien kan worden als de geboorteakte van Nederland. In 2018 werd het plakkaat verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland. Het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser. Van Hooff schrijft over de geschiedenis en de wording van dit belangrijke document en laat in dit boek zien hoe het een bindend symbool is geworden van de onafhankelijke natie Nederland.
Fragment: “De tirannie verdrijven”
Meer informatie / bestellen

Musch - Johan de Witt trilogie deel 1Musch – Jean-Marc van Tol

Het is 1650. Achter de pracht en praal van de Gouden Eeuw zijn ontluisterende intriges rond stadhouder Willem II gaande. Spin in het web is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal, een ambtenaar die er heimelijk in is geslaagd de machtigste man van de Republiek te worden. Na de verrassingsaanval van Willem ii op Amsterdam in de zomer van dat jaar en de arrestatie van zes Hollandse Statenleden, die in Slot Loevestein gevangen worden gezet, komt Musch meer en meer alleen te staan.
Bespreking: De doodsstuipen van Cornelis Musch
Meer informatie / bestellen

De Wendische OorlogDe Wendische Oorlog – Ad van der Zee

Tussen 1438 en 1441 vochten Holland en Zeeland ter zee een kaperoorlog uit met een aantal belangrijke Hanzesteden in Noord-Duitsland: Hamburg, Lübeck, Lüneburg, Rostock, Wismar en Stralsund. Ooit waren de partijen nauwe bondgenoten geweest, maar hun onderlinge verhouding verslechterde en mondde uit in wat de Wendische Oorlog is gaan heten. De Hanze, de hertog van Bourgondië en zijn stadhouders, maar ook de schout van Amsterdam, de koning van Denemarken en de Grootmeester van de Duitse Orde in Pruisen speelden allemaal een belangrijke rol in deze strijd.
Meer informatie / bestellen

Versteende stilte Een beladen familiekroniekVersteende stilte. Een beladen familiekroniek

Vanuit persoonlijke interesse naar haar familiegeschiedenis schrijft Lenie Degen (1951) over de stilte rondom haar grootvader vanwege zijn NSB-lidmaatschap. Zij is zich al schrijvende meer gaan verdiepen in de achtergrond en de motieven van haar grootvader. Wat maakte dat haar Drentse grootvader buitengesloten en verzwegen werd? Onderwerpen zoals stilzwijgen, schaamte en buitensluiten hebben door onderzoek van Lenie Degen woorden en betekenis gekregen. Indringend beschrijft ze welke gevolgen dat voor haar grootouders, hun gezin en voor haarzelf had.
Bespreking: Oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte
Meer informatie / bestellen

Handboek bouwkundeHandboek bouwkunde – Vitruvius

Vitruvius hielp Caesar door belegeringswerktuigen voor hem te ontwerpen, en keizer Augustus door diens aquaducten te restaureren. De invloed van dit boek is eeuwenlang groot geweest. Da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Dürer: allemaal lazen ze het Handboek bouwkunde. Bouwmeester Vitruvius was de eerste die een boek schreef over architectuur. Het is ook het enige bewaard gebleven boek op dat gebied uit de oudheid. Alle soorten bouwwerken komen aan de orde: tempels, verdedigingswerken, theaters, baden, havens, uurwerken, machines (van hijskranen via waterorgels tot katapulten) en nog veel meer.
Meer informatie / bestellen

Koloniale mythen en Benedenwindse feitenKoloniale mythen en Benedenwindse feiten

De geschiedschrijving van de zogenaamd Spaanse periode van de Benedenwindse eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire (ca. 1499-1634/6) wordt nog steeds gedomineerd door koloniale mythes over inheemse bewoners en Spaanse encomenderos. Inheemse bewoners worden beschreven vanuit een eurocentrisch perspectief ofwel als Giganten (Vespucci) ofwel als volgzame onderworpenen van Europese kolonisatie.
Meer informatie / bestellen

Over strategisch denkenOver strategisch denken

John Lewis Gaddis wordt gezien als de meest vooraanstaande historicus van de Koude Oorlog en doceert over militaire- en politieke strategie aan Yale. Elk jaar wordt een selecte groep veelbelovende studenten en diplomaten toegelaten tot zijn colleges. Gaddis beoordeelt in deze masterclass over strategisch denken – grand strategy – de theorieën van onder andere Herodotus, Sun Tzu, Machiavelli, Von Clausewitz, Lincoln en Roosevelt.
Meer informatie / bestellen

China en de barbaren Het verzet tegen de westerse wereldordeChina en de barbaren – Henk Schulte Noordholt

Het verzet tegen de westerse wereldorde
Eeuwenlang was China de onbetwiste grootmacht van Oost-Azië. Andere volkeren werden gezien als barbaars. In de Eeuw van Vernedering (1839-1949) degradeerden het Westen en Japan de natie tot een vazalstaat. Inmiddels heeft het land zijn positie als economische mogendheid herwonnen, maar hoe gaan de communistische leiders hiermee om? Voegt Peking zich naar de westerse wereldorde of wil zij de oude glorie herstellen? China en de barbaren schetst de invloed van de geschiedenis op China’s zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Meer informatie / bestellen

Groningen in 3DGroningen in 3D (1868-1940)

In 1855 maakte Nederland voor het eerst serieus kennis met de sensatie van stereofotografie. Zo overweldigend was het effect, dat ons land geheel in de ban raakte van deze nieuwe werkelijkheidsillusie. Ook in de stad Groningen werd het publiek al snel op zijn wenken bediend. Op 4 mei 1856 adverteerde de fotograaf H. Jansen als eerste met ‘sterioscopische gezigten van geheel Europa’. De eerste Groninger ‘gezigten’ in stereo kwamen pas in 1868 op de markt.
Meer informatie / bestellen

Soviet SpheresSoviet Spheres

Sovjetsferen. Tastbaar verleden in Moldavië, Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland
Weinig gebeurtenissen hebben de wereld in de laatste decennia zozeer veranderd als de ineenstorting van de Sovjetunie. Vanaf 2004 reisden fotografen Willem de Boer en Justin Kroesen regelmatig naar Moldavië, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, de voormalige Europese Sovjetrepublieken die niet tot de Europese Unie zijn toegetreden. Dit fotoboek geeft een impressie van de dagelijkse leefomgeving van de inwoners van deze landen, met bijzondere aandacht voor de zowel de gekoesterde als de verwaarloosde overblijfselen van uit het Sovjet-tijdperk. De foto’s weerspiegelen de sfeer en esthetiek van een samenleving waarin de Sovjetunie nooit is verdwenen, of misschien nooit lijkt te hebben bestaan.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33/34 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×