De geschiedenis van alle 365 Rolling Stones-songs

4 minuten leestijd
The Rolling Stones compleet - Detail van de cover
The Rolling Stones compleet - Detail van de cover

Op 13 mei 1966 brachten de Rolling Stones in Engeland de single Paint It Black uit. Soms, tot woede van de antiracistische beweging, geschreven als ‘Paint It, Black’… De song zou ruim 400 keer gecoverd worden en werd een van de grootste hits van de Stones. Anders dan veel mensen denken, gaat dit lied niet over de Vietnamoorlog, zo lezen we in het prachtige boek Rolling Stones Compleet. Het verhaal van de 365 songs (WBooks, 2017) van Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon.

Rolling Stones: vernoemd naar hit van Muddy Waters

Mick Jagger en Ron Wood in 1975 - Foto: CC/Jim Summaria
Mick Jagger en Ron Wood in 1975 – Foto: CC/Jim Summaria
The Rolling Stones ontstonden in 1962 in Londen, toen Mick Jagger en Keith Richards de muzikant Brian Jones ontmoetten. De naam van de band was een eerbetoon aan een gelijknamige hit van de Amerikaanse blueszanger Muddy Waters (1913-1983). De band trad voor het eerst op in Londen in de zomer van 1962:

“De eerste incarnatie van de band bestond uit Brian Jones (gitaar, harmonica), Mick Jagger (zang, harmonica), Keith Richards (gitaar), Dick Taylor (basgitaar) en Ian Stewart (piano). Op 12 juli 1962 gaven ze hun eerste concert in de Marquee, met Mick Avory (die later naar The Kinks ging) op drums. Vlak daarna, na een advertentie in Melody Maker, nam Tony Chapman, voormalig drummer van de Clifton’s, Avory’s plaats in.” (9, 10)

In januari 1963 werd drummer Chapman, die niet bij de club paste, vervangen door drummer Charlie Watts. Bassist Taylor maakte al snel plaats voor Bill Wyman. Hiermee was de formatie van The Rolling Stones compleet. De eerste song die ze uitbrachten, op 7 juni 1963, was een cover: Come On van de rock ’n roll-artiest Chuck Berry (1926-2017). Hun tweede song was een Muddy Waters-uitvoering van I want to Be Loved, terwijl ook hun derde – in november 1963 – uitgebrachte lied I Wanna Be Your Man niet zelf geschreven was. Sterker nog: het was een compositie van hun grootste concurrenten The Beatles en geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Toevallig had de manager van The Rolling Stones, Andrew Oldham, McCartney en Lennon op 10 september 1963 in Londen op straat ontmoet. Beide Beatles-sterren boden hem aan de Stones een van hun nummers te laten opnemen… Ze kwamen er op nummer 12 mee in de Britse hitlijst.

Paint It Black (1966)

Na Staisfaction uit 1965 was Paint It Black, dat op 7 mei 1966 in de Verenigde Staten en zes dagen later in Engeland uitkwam, een superhit van The Rolling Stones. Binnen no time schoot dit nummer in zowel Engeland als de Verenigde Staten naar de nummer één-positie in de hitlijsten.

De song beschrijft niet de situatie tijdens de Koude Oorlog in Vietnam, maar het lied is volgens de auteurs een metafoor voor de dood:

“De eerste regel van het eerste couplet doet denken aan een geliefde die van streek is bij de begrafenis van een vriendin. De ‘red door’ is zijn bloedende hart en die wil hij ‘painted black’ zien. Hij geeft zichzelf de schuld (‘I could not foresee this thing happening to you’) en is voorbestemd tot een eenzaam bestaan (‘I see people turn their heads and quickly look away’). Ook de rouwstoet wordt beschreven: ‘I see a line of cars and they’re all painted black’. ‘Paint It Black’ kan ook een uiting van ontgoocheling zijn, het einde van illusies, utopieën die ontstonden met de tegenculturele bewegingen (ook al is het dan pas 1966!). De melodie komt van Keith Richards: ‘Het was een andere stijl dan alles wat ik daarvoor had gedaan. Misschien was het de jood in mij. Het zegt me meer dan ‘Hava Nagila’ of een gipsy lick. Misschien heb ik het van mijn opa.’ (168)

Angie (1973): geschreven voor de vrouw van David Bowie?

Op 20 augustus 1973 brachten de Rolling Stones de legendarisch love ballad Angie uit. De muzieklijn van deze wereldhit was geschreven door Keith Richards, terwijl de woorden grotendeels van Mick Jagger kwamen. Richards componeerde de song terwijl hij in een afkickkliniek in Zwitserland zat, in de plaats Vevey, vanwege zijn vele drugsgebruik.

Het is onduidelijk over wie deze ballad gaat, maar velen vermoed(d)en dat Jagger de tekst schreef voor de vrouw van David Bowie: Mary Angela ‘Angie’ Barnett, met wie Bowie op 20 maart 1970 getrouwd was. Jagger ontkende deze aantijgingen altijd. Een andere verklaring voor de song, is dat Keith Richards de melodie maakte voor zijn dochter Angela, die geboren werd in Zwitserland toen Richards daar aan het afkicken was. Maar volgens Richards gaat het liedje niet over één specifiek persoon:

‘Toen ik in de kliniek was, beviel Anita van onze dochter, Angela. Toen ik het ergste achter de rug had, pakte ik mijn gitaar en schreef “Angie” in één middag, zittend op mijn bed, omdat ik eindelijk mijn vingers kon bewegen en ze weer op de juiste plek kon zetten.’ Hij vervolgt: ‘Ik zong gewoon “Angie, Angie”. Het ging niet over een bepaalde persoon. (…) Ik wist niet dat Angela Angela zou gaan heten toen ik “Angie” schreef.’ (407)

Hoe het ook zij… Angie is een absolutie klassieker uit de muziekgeschiedenis.

The Rolling Stones Compleet – bladervideo

Slot

De songs in dit fraai vormgegeven boek staan in chronologische volgorde. Het boek is een heerlijk naslagwerk, door de zeer specifieke informatie per song, de mooie afbeeldingen en de talloze historische intermezzo’s waarin de bandgeschiedenis van de The Rolling Stones aan bod komt. Zoals historische reflecties het ontstaan van de band, allerlei rariteiten, korte biografieën van personen die (nauw) bij The Stones betrokken waren, biografieën van producers, et cetera.

Leuk is dat bij elke song een klein weetje staat onder de titel ‘Voor Stonesfanaten’. Zo lezen we bij de song Scattered (1978) als Stones-weetje het volgende:

The Rolling Stones Compleet
The Rolling Stones Compleet
“In het vierde couplet zingt Mick Jagger ‘Schmatta, Schmatta, Schmatta, I can’t give it away on Seventh Avenue’. Schmatta is een Jiddisch slangwoord voor ‘lompen’ en Seventh Avenue is de modewijk van Manhattan.” (494)

Achter in het boek vinden we een bibliografie en een register, waardoor de songs in het boek eenvoudig op te zoeken zijn.

Boek: Rolling Stones Compleet – Philippe Margotin & Jean-Michel Guesdon

Verder lezen: Beatles vs Stones

Bekijk dit boek bij:

Bekijk dit boek bij Historiek Geschiedenisboeken

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×