Illustratie van de aeolipile

Heron van Alexandrië ontwikkelde tweeduizend jaar geleden al een stoommachine

Heron van Alexandrië ontwierp rond de eerste eeuw na Christus een primitieve stoommachine, bekend als de 'aeolipile'. Dit apparaat bestond uit een bol die door stoomrotatiebewegingen genereerde, maar werd vooral als curiositeit gebruikt en niet voor praktische doeleinden. Zorgde de slavernij er mede voor dat deze uitvinding geen succes werd?

Geschiedenis zoeken:

Satirische kaarten van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog

Satirische tekeningen en spotprenten waren zeer populair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze verschenen in kranten en tijdschriften en kregen geregeld ook een plek op ansichtkaarten en affiches. Voor de verschillende mogendheden waren de tekeningen ook van belang omdat ze de publieke opinie konden beïnvloeden of bepaalde gebeurtenissen uit konden vergroten. Tijdens de oorlog verschenen er ook verschillende satirische kaarten van Europa.

Tweede Wereldoorlog

Meer

Boekfragmenten

Meer
De eerste negentien artikelen van de Duitse grondwet, afgebeeld op het Jakob-Kaiser-Haus in Berlijn

Hoe Duitsland na de oorlog (met horten en stoten) een democratisch land werd

Na de Tweede Wereldoorlog begon Duitsland met de opbouw van een democratische staat, daarbij gesteund door een nieuwe grondwet die individuele rechten en vrijheden centraal stelde. Door debat, burgereducatie en uitwisselingsprogramma's ontstond uiteindelijk een nieuwe politieke cultuur waarin open dialoog en respect voor diversiteit meer centraal kwamen te staan.
Portret van Marie Catherine

Ook vrouwen beheerden in de achttiende eeuw adellijke familiebezittingen

In de achttiende eeuw speelden adellijke vrouwen soms een actieve rol in het beheer van landgoederen en familiebezit, ondanks de wettelijke beperkingen die hen vaak werden opgelegd. Zo was Marie Catherine, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg, bijvoorbeeld jarenlang verantwoordelijk voor het beheer van een groot aantal landgoederen.
Exemplaar van de King James Bijbel uit 1611

De invloedrijkste Bijbel uit de geschiedenis

In de zeventiende eeuw, toen het tijdperk van wetenschap en rede aanbrak, bevond de Bijbel zich in een wereld die diepgaande intellectuele veranderingen onderging. Toch was de Bijbel zelf geen statisch object. Juist de eeuw waarin de wetenschappelijke revolutie plaatsvond, was ook getuige van de geboorte van het meest invloedrijke boek uit de geschiedenis: de King James Version.
×