De datum van Pasen verschilt elk jaar en valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Dit komt door eeuwenoude kerkregels die de berekening ervan bepalen. Hoe gaat dat?…
Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder bevonden zich enkele honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel eerder in Kamp Vught zat. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’.…
Tijdens de Middeleeuwen waren regelmatig flagellanten actief. Flagellanten waren geselbroeders – flagellum is het Latijnse woord voor gesel of zweep – die zichzelf pijnigden om in de gunst te komen bij God en rampen af te wenden. De flagellanten waren met name actief in Europa van de dertiende tot vijftiende eeuw.…
In 1657 schilderde de Amersfoortse kunstenaar Gerrit van Stellingwerff (1614-ca.1659) een uitzonderlijk groepsportret van tien kerkmeesters verbonden aan de Sint-Joriskerk. Het werk, getiteld 'De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk', is het enige bekende zeventiende-eeuwse schilderij waarop…
Na het overlijden van Aboe Bakr in 634 wordt Omar ibn al-Chattab de tweede kalief van de islamitische gemeenschap. Zijn regeerperiode markeert een cruciale fase in de vroege geschiedenis van het kalifaat.…
Het Oranjehotel zoekt naar de identiteit van enkele mannen op een bevrijdingsfoto van 7 mei 1945. Herkent u een van de laatste gevangenen van deze historische gevangenis in Scheveningen?…
Vlak voor de Duitse inval in mei 1940 werkte jurist Jan Heusdens tot diep in de nacht aan nieuwe richtlijnen voor ambtenaren. Wat mochten zij wel of niet doen als de vijand het land zou…
Handelsconflicten zijn van alle tijden. Zo stonden Zwolle en Kampen enkele eeuwen geleden bijvoorbeeld lijnrecht tegenover elkaar in een lokaal handelsconflict. Volgens een bekend verhaal leverde de ruzie de Zwollenaren een bijnaam op die nog…
Bij archeologisch onderzoek in het kader van de renovatie van het Binnenhof in Den Haag zijn bouwsporen uit de dertiende eeuw blootgelegd. De ontdekking werpt nieuw licht op de vroegste fase van het Haagse regeringscentrum,…
Politiemannen bleken minder geschikt om met mishandelde kinderen en onzedelijke meisjes om te gaan dan vrouwen. Daarom nam de gemeentepolitie Rotterdam in 1911 de sociaal werkster en feministe Dina Sanson (1868-1929) in dienst als eerste…
De Nederlandse taal zit vol bijzondere woorden. Het woord ‘lanterfanten’ is er daar zeker een van. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand zijn tijd verdoet ofwel ‘verbeuzelt’, wat doelloos rondlummelt of gewoonweg…
Op Historiek duiken we in het verleden en publiceren we artikelen over talloze onderwerpen. Op zoek naar een specifiek artikel of thema? Gebruik de zoekfunctie of blader door onze inhoudsopgave.