Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2023

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

Selectie week 41


 • Cuba. An American History

  In 1961, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, verbraken de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen met Cuba, waar drie jaar eerder een gedenkwaardige revolutie de macht had overgenomen. Meer dan een halve eeuw lang duurde de impasse voort – gedurende de ambtstermijn van tien Amerikaanse presidenten en het vijftigjarige bewind van Fidel Castro.

  Bespreking: De ‘Bumpy Road’ tussen Cuba en Amerika

  Bekijk boek • De achterblijvers

  Het Hof na de vlucht van Wilhelmina 1940-1945
  Mei 1940. Met de vlucht van de koninklijke familie naar Engeland verdwijnt het kloppende hart uit de paleizen van de Oranjes. Verweesd en zonder instructies blijven de hofhouding en het personeel achter. Ingeklemd tussen angst voor de bezetter en loyaliteit aan de verdwenen ‘principalen’ vragen ze zich af of dit het einde van hun werk betekent. Zouden de Duitsers de paleizen bezetten en er de hakenkruisvlag hijsen?

  Bekijk boek • De hartenkoningin

  Het leven van Elizabeth Stuart
  Om het leven van Elizabeth Stuart hangen veel mythes: ze zou een verkwister zijn geweest, iemand die meer gaf om haar aapjes dan om haar kinderen. En dan werd ze ook nog eeuwenlang spottend ‘winterkoningin’ genoemd, omdat ze maar één winter koningin van Bohemen was. De hartenkoningin laat een heel andere vrouw zien.

  Bespreking: De ‘lasterpraatjes’ over Elizabeth Stuart

  Bekijk boek • De schipbreuk van The Wager

  Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood
  Op 28 januari 1742 spoelde een bouwvallig schip aan op de kust van Brazilië. In het ruim bevonden zich dertig uitgemergelde mannen, overlevenden van de bemanning van HMS The Wager. Een Brits schip dat in 1740 uit Engeland was vertrokken voor een geheime missie. Tijdens de achtervolging van een Spaans galjoen verging het schip in slecht weer voor de kust van een verlaten eiland vlak bij Patagonië.

  Bespreking: Schipbreukelingen werden muiters op Wager Island

  Bekijk boek • Een geschiedenis van China

  Hoe het verleden de Volksrepubliek verklaart
  Econoom Victor Wesseling, gespecialiseerd in internationale betrekkingen, is al zijn leven lang gefascineerd door China. Hij leerde de taal en ging er wonen om zo de sterk van het Westen afwijkende cultuur en politiek, en daarmee de grote economische successen, te kunnen doorgronden. Vijfduizend jaar geschiedenis – van keizerrijk tot volksrepubliek –, het complexe bestuurssysteem en de snelle overgang van derdewereldland naar moderne maatschappij, Wesseling onderzoekt het en legt verbanden.

  Bekijk boek • Hemelsleutel

  De Brinkkempercollectie van botanica in de Lage Landen
  Een geïllustreerd boek dat de schoonheid weerspiegelt van de oudste Nederlandse en Vlaamse planten- en kruidenboeken, gecombineerd met een plezierige en luchtige geschiedenis van de botanie. De platen zijn afkomstig uit de verzameling van Ed Brinkkemper. Hij houdt zich al tientallen jaren hartstochtelijk bezig met plantenboeken uit de Lage Landen.

  Bespreking: Wilde distels als deodorant en cranberry’s op Terschelling

  Bekijk boek • Kijk mij!

  Geborduurde boekbanden 1585-1670
  Boeken kan je niet alleen lezen, je kan er ook mee pronken. De schitterendste boekbanden zijn de geborduurde, gemaakt van zijde, goud, zilver en parels afkomstig uit de hele wereld. Pure luxe, maar ook stille getuigen van een maatschappij in beweging.

  Fragment: ‘De mooiste geborduurde band in Nederland’

  Bekijk boek • Maria Stuart

  Het leven van Maria Stuart (1542-1587) leest als een historische thriller, vol intrige en passie, allianties en politiek gekonkel. Als Maria zes dagen oud is overlijdt haar vader Jacobus V van Schotland en wordt ze koningin van Schotland.

  Bespreking: Stefan Zweig’s biografische roman over Maria Stuart

  Bekijk boek • Monarchie

  Koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen
  Rijken beschrijft in Monarchie de belangrijkste vorstenhuizen in Europa vanaf een historisch kantelpunt: de Tweede Wereldoorlog. Rijken laat zien hoezeer het handelen van de Europese vorsten de loop van de gebeurtenissen in onder meer Nederland, Engeland, België, Spanje en Scandinavië heeft beïnvloed. De koninklijke families zijn vaak al decennia lang met elkaar verbonden door huwelijken en oorlogen, en hun geschiedenissen grijpen telkens in elkaar.

  Bekijk boek • Ontdekking van Insulinde – Rick Honings

  Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw
  Het ‘prachtig ryk van Insulinde dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd’. Met die woorden verheerlijkte Multatuli de kolonie Nederlands-Indië in zijn Max Havelaar (1860). In de vroege negentiende eeuw, na de ondergang van de VOC, werd Indië voor het eerst een echte kolonie van Nederland. Vanaf dat moment gingen reizigers op pad om de binnenlanden van Java, Sumatra en de ‘buitengewesten’ te verkennen.

  Bekijk boek • Openluchtmuseum Nederland

  Maarten van Rossem neemt u mee door Nederland langs eeuwenoude kerken, kastelen, waterwegen en natuurgebieden. Hij deelt zijn rijke kennis over bekende en minder bekende juweeltjes, zoals alleen hij dat kan. Zo neemt hij u mee naar het oudste Romeinse castellum van ons land; duikt hij in de geschiedenis van Radio Kootwijk

  Bekijk boek • Zo veel leven voor de deur

  Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw
  Een bruisende geschiedenis van het Amsterdamse straatleven in de zeventiende en achttiende eeuw. Na alle boeken over belangrijke bestuurders krijgen nu eindelijk ook de gewone Amsterdammers uit die tijd een gezicht. Het Amsterdamse centrum staat vol monumenten. Maar al die stenen herinneringen aan een rijk verleden zeggen weinig over hoe de zeventiende- en achttiende-eeuwse Amsterdammers de openbare ruimte gebruikten.

  Fragment: Amsterdam in de zeventiende eeuw

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 40 | Signalementen week 42 >>>

×