Crowdfunding voor restauratie 1300 jaar oude muurschildering

De muurschildering uit Centraal-Azië

De muurschildering uit Centraal-Azië

Om de restauratie van een monumentale muurschildering uit Centraal-Azië mogelijk te maken, start de Hermitage Amsterdam een crowdfunding-actie.


De ruim negen meter brede schildering van een godheid in gevecht met roofdieren, daterend uit de zevende-achtste eeuw, werd in de jaren dertig gevonden bij de opgraving van het koningspaleis in Varakhsha, in het huidige Oezbekistan. Deze verloren gewaande stad is voorgedragen als werelderfgoed van Unesco. De Hermitage Amsterdam:

Nooit eerder verliet dit hoogtepunt in de archeologische collectie de Hermitage in St.Petersburg, maar na de restauratie mag de schildering vervoerd worden naar Amsterdam, waar het een van de topstukken is van de tentoonstelling over de Zijderoute, die komend voorjaar opent. De Hermitage Amsterdam levert graag een bijdrage aan het behoud van dat werelderfgoed, en zet daarom, als niet-gesubsidieerde instelling, deze actie onder het publiek op.

De Vrienden van de Hermitage hebben het eerste deel bijeen gebracht. Het resterende bedrag, 10.000 euro, hoopt het museum bijeen te krijgen via de crowdfundingsite voordekunst.nl.

Afb: Hermitage Amsterdam

Afb: Hermitage Amsterdam

De muurschildering is vanaf maart volgend jaar te zien in de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage. Deze tentoonstelling laat bezoekers zelf de handelsroutes afleggen, antieke schatten ontdekken en onherbergzame streken doorkruisen, waar eeuwen geleden karavanen langs koninkrijken, kloosters en marktplaatsen trokken.

- advertentie -

Video bij de crowdfunding-actie

Breng een ruim 1300 jaar oude muurschildering naar Amsterdam from voordekunst on Vimeo.

Komend weekend wordt de reconstructie onthuld

[caption id="attachment_38287" align="alignleft" width="265"] Komend weekend wordt de reconstructie onthuld

In 1990 vonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: