Dna afgestaan voor zoektocht naar ‘Oldstenzaler’

Dna

In Oldenzaal hebben zaterdag ruim honderd mannen dna afgestaan. Met behulp van dit dna willen archeologen proberen te achterhalen of er een verwantschap bestaat tussen de Oldenzaler van nu en de Oldenzaler van honderden jaren geleden.

Bij archeologisch onderzoek op het St. Plechelmusplein in Oldenzaal werden vorig jaar zo’n drieduizend skeletten opgegraven. Dat er zoveel skeletten werden gevonden


- advertentie -

Een van de opgegaven skeletten – Foto: Gemeente Oldenzaal

was niet zo verwonderlijk want rond de basiliek in Oldenzaal werden tussen 800 tot 1900 na Christus naar schatting zo’n veertigduizend mensen begraven.

De onderzoekers gaan nu dna-materiaal van de gevonden individuen vergelijken met dat van hedendaagse Oldenzalers omdat er mogelijk verwantschappen zijn aan te tonen. Voor dit enorme ‘genealogisch onderzoek’ zijn 124 mannen geselecteerd die allemaal een stamboom hebben die teruggaat tot voor 1800 na Christus. Het merendeel van deze mannen heeft zaterdag wangslijm afgestaan in het stadhuis van Oldenzaal. De rest doet dat op een later tijdstip als het goed is alsnog. De gemeente:

Nog nooit eerder in Nederland heeft een zoektocht naar een mogelijke match tussen modern en historisch dna zoveel aanmeldingen gekend. Met het onderzoek wil de gemeente op de eerste plaats meer bewustwording voor de geschiedenis en samenstelling van de stad en de daarin wonende families creëren. Daarnaast willen we nakomelingen opsporen van de opgegraven individuen die gedurende een periode van 1000 jaar zijn begraven zijn op het kerkhof rondom de St. Plechelmusbasiliek.

Het afgegeven dna-materiaal wordt voor onderzoek opgestuurd naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten worden begin 2015 verwacht.

Mocht er geen dna-match worden gevonden dan wil dat overigens niet zeggen dat de voorouders van de geselecteerde Oldenzalers niet begraven werden op het kerkhof van de St. Plechelmusbasiliek. Van slechts een deel van de drieduizend opgegraven individuen is namelijk dna-materiaal afgenomen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed steunt het onderzoek met 1,6 miljoen euro.

De keus van Historiek:

Oldenzaal op zoek naar de oer-Oldenzaler

grand-centralterminal-1
Exterieur van de Grand Central Terminal - Foto: CC/Fcb981…
Het skelet van Richard III - Foto: University of…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: