Noord-Hollanders meest trots op hun cultuuraanbod

Martinitoren op een oude kaart van de stad Groningen

Martinitoren op een oude kaart van de stad Groningen

De inwoners van Noord-Holland voelen zich het meest verbonden met het cultuuraanbod in hun provincie. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Hendrik Beerda.


Het bureau vroeg 14.000 personen wat ze spontaan herkenden onder de duizenden culturele ‘merken’ in hun regio. Daarna werd per provincie voor de vijftig bekendste organisaties navraag gedaan naar de merkkracht.

Uiteindelijk bleek dat Noord-Hollanders zich het meest verbonden voelen met het cultuuraanbod in hun provincie. Ze zijn vooral trots op het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. In Noord-Brabant en Overijssel is het draagvlak voor het cultuuraanbod het zwakst. Het adviesbureau:

Tekenend voor het beperkte draagvlak voor de Noord-Brabantse cultuursector is de koppositie van Pathé. Niet een typisch Brabantse organisatie, maar een nationale bioscoopketen is voor de Brabanders de meest gewaardeerde cultuurinstelling.

Dickens Festijn

In Overijssel wordt de top vijftig van sterkste cultuurmerken aangevoerd door het Dickens Festijn. Dit stadsfestijn in Deventer heeft volgens de onderzoekers echter een veel zwakkere reputatie dan de koplopers in de andere provincies. Geconstateerd wordt dat het de provincie ontbreekt aan een culturele speler waar iedereen trots op is.

- advertentie -

Voor de inwoners van de provincie Utrecht is de Domtoren de belangrijkste culturele locatie, gevolgd door Het Spoorwegmuseum en Paleis Soestdijk. De Martinitoren is de oogappel van het Groningse cultuuraanbod, daarna volgen De Oosterpoort en het Groninger Museum. In vergelijking met de andere provincies bevat de Groningse top vijftig van sterkste cultuurmerken bovengemiddeld veel musea en monumenten.

Trams bij het stadhuis te Groningen - Bernardus Bueninck (Groninger Museum)
Rembrandt, Zelfportret met baret en opengesperde ogen, 1630. Ets, enige staat

[caption id="attachment_36688" align="alignleft" width="265"] Een van de werken van Rembrandt

Eind deze maand…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: