Restauratiepremie voor Sint-Lutgardiskerk Tongeren

Sint-Lutgardiskerk in Tongeren – Foto: Ruimte & Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim driehonderdduizend euro toegekend aan de Sint-Lutgardiskerk in Tongeren.

De neoromaanse parochiekerk bevindt zich in de Tongerse wijk Achter de Statie en werd in 1953 gebouwd naar een ontwerp van architect Jozef Ritzen. Sinds 2009 heeft de kerk een beschermde status.

De kerk is onder meer bijzonder omdat deze beschouwd kan worden als een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Wie de kerk bekijkt ziet verschillende voorbeelden van het artistieke

- advertentie -kunnen van uiteenlopende Vlaamse kunstenaars. De Sint-Lutgardiskerk is onder meer bekend om haar glasschilderkunst. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:

Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak. Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, zoals hier het geval is, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 procent van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk twintig en tien procent.

Cenakelkerk - Foto: Luuk KramerDe Heilig Land Stichting bij…
ÖtziÖtzi, de wereldberoemde ijsmummie die in september 1991 in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: