‘Smartengeld Holocaustslachtoffers mag niet ten koste gaan van toeslagen’

Foto: stock.xchng

Foto: stock.xchng

Ongeveer vierhonderd slachtoffers van de Holocaust die smartengeld uit Duitsland ontvangen, verliezen door dit geld hun recht op huur- of zorgtoeslag. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dit geen goede zaak en wil dat de regelgeving voor deze groep wordt aangepast.


De kwestie speelt al sinds 2008. De Kamer vroeg toen aandacht voor de zaak, maar de regering oordeelde toen dat het smartengeld van invloed is op de financiële draagkracht van mensen en daarom net als pensioenen of andere regelmatige uitkeringen gebruikt kunnen worden voor het levensonderhoud.

Momenteel telt de Belastingdienst het smartengeld op bij het zogenaamde premie-inkomen, dat gebruikt wordt voor berekening van onder meer huur- en zorgtoeslag.

Een Kamermeerderheid van CDA, D66, VVD en PvdA heeft aangegeven een oplossing te willen voor dit probleem.

- advertentie -

In Nieuwsuur kwam dinsdagavond onder meer Flory Neter, voorzitter van het Nederlandse Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers, aan het woord. Zij gaf aan dat er mensen zijn die vanwege de huidige regelgeving zo’n duizend euro van hun smartengeld moeten inleveren. Die zouden hierdoor weinig aan het smartengeld hebben.

Een woordvoerder van staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft laten weten dat de zaak opnieuw bekeken zal worden.

Niets opgeschoten met Duits smartengeld

De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort…
Rij voor het Anne Frank Huis in Amsterdam - cc Massimo Catarinella
De Evangelische Omroep en de Joodse Omroep hebben het plan om op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: