Somaskanda-beeldengroep tegenover familie van Christus

Somaskanda-beeldengroep (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum Amsterdam verwierf dit jaar een bronzen Somaskanda-beeldengroep uit India. Vanaf volgende week donderdag (13 december) zijn deze beelden te zien in de presentatie Heilige families uit Oost en West.

De beeldengroep dateert uit de twaalfde eeuw. Naast de hindoegoed Shiva zijn ook zijn vrouw Uma en hun kind Skanda te zien. De poses van de figuren zijn volgens het Rijksmuseum niet toevallig. Hun houdingen en handgebaren komen voort uit een lange beeldtraditie die in de zevende eeuw in het zuidoosten van India ontstond. Het Rijksmuseum:


Dergelijke beelden werden, en worden nog steeds, tijdens tempelfestivals rijk versierd door de stad gedragen.

De Somaskanda-beeldengroep krijgt volgend jaar een plek in het Aziatisch paviljoen van het nieuwe museum.

- advertentie -

Vanaf volgende week donderdag zijn de beelden al te bewonderen in de presentatie Heilige families uit Oost en West. De beelden komen dan tegenover de westerse heilige familie van Christus te staan: Maria en Josef met een gravure van Schelte Adamsz Bolswert uit 1631.

In de presentatie zijn nog twee andere aanwinsten te zien: een verguld bronzen pendule uit de werkplaats van Julien le Roy (Parijs, 1768) en het schilderij Christus onder de schriftgeleerden van Orazio Borgianni uit ongeveer 1609. Dit laatste schilderij kreeg het Rijksmuseum onlangs in langdurig bruikleen.

Troje. Stad, Homerus en TurkijeIn het Allard Pierson Museum,…
Jacobus de Meerdere - Zacharias Dolendo Elke stad of…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: