Amerikaanse onderscheiding voor WOII-verpleegster

/
1 minuut leestijd

Augusta Chiwy, een Belgisch-Congolese verpleegster die tijdens het Ardennenoffensief van 1944-45 talloze soldaten verzorgde, heeft maandag de Amerikaanse medaille van burgerverdienste gekregen.

De medaille werd uitgereikt in het Koninklijk Legermuseum in Brussel in bijzijn van de Amerikaans ambassadeur Howard Gutman. De momenteel hoogbejaarde Augusta Chiwy zette tijdens de Tweede Wereldoorlog haar eigen leven op het spel om gewonde Amerikaanse soldaten te redden. In een verklaring liet het Amerikaanse ministerie van defensie zich lovend uit over de daden van de verpleegster:

“Mevrouw Chiwy heeft blijk gegeven van een heel groot medeleven en uitzonderlijke toewijding bij de verzorging van Amerikaanse soldaten die tijdens intense gevechten in moeilijke omstandigheden gewond waren geraakt. Ze zette vrijwillig haar eigen leven op het spel om dat van Amerikaanse soldaten te redden. Haar moed en zelfopoffering zijn unieke voorbeelden van menselijke betrokkenheid.”

Onlangs bracht militair historicus Martin King nog een boek uit over Chiwy, getiteld De verborgen verpleegster. De verpleegster wordt ook kort genoemd in de bestseller Band of Brothers van Stephen Ambrose.

Chiwy werd eerder dit jaar al onderscheiden met de Belgische heldenmedaille en benoemd tot Ridder in de Kroonorde.

Boek: De vergeten verpleegter – Martin King
DVD: Band of Brothers – Stephen E. Ambrose

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Vesting Scheveningen, dagelijks leven in het Sperrgebiet

Hierna verschenen

Auschwitz-Oświęcim, Oświęcim-Auschwitz