Een bibliotheek in Australië ontving enige tijd geleden een boek terug dat op 30 januari 1889 was uitgeleend. De boete is in de afgelopen 122 jaar aardig in de papieren gaan lopen.
Insectivorous PlantsOp 30 januari 1889 werd het boek Insectivorous Plants van Charles Darwin door de bibliotheek in het Australische Camden uitgeleend. Waar het boek sinds die tijd allemaal geweest is, is niet bekend. De man die het boek de afgelopen vijftig jaar in bezit had, Ron Hyne, wist niet dat het om een uitgeleend bibliotheekboek ging en schonk het bijzondere boek onlangs aan de Universiteit van Sydney. Daar ontdekte een medewerker een bibliotheekstempel.
De bibliotheek heeft het boek inmiddels weer in bezit. Ron Hyne, een gepensioneerde dierenarts, heeft te horen gekregen dat hij de nogal hoog opgelopen biblioheekboete niet heeft te betalen. Die boete zou naar schatting ruim 122.000 euro bedragen.
Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie
In 'Willem van Oranje. De opportunistische Vader des Vaderlands' laten de auteurs laten zien dat de prins van Oranje helemaal geen bevrijder of idealist was, maar iemand die zijn vorsten, vrouwen en vrienden verraadde.
Vogels worden van oudsher ingepast in mythologie en folklore en als symbool gebruikt. Verscheidene oud-Egyptische goden kregen een vogelgedaante mee. Tortels en duiven staan voor liefde en vrede, uilen voor wijsheid én domheid, ooievaars heten kinderen en (dus?) geluk te brengen, zwanen verzinnebeelden zuiverheid, raven kondigen onheil aan.
Hoewel we onszelf graag als rationele mensen beschouwen, blijken we vaak onrealistische, bijna mythische, verwachtingen van het leven te hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld de neiging om rampen uit het verleden te vergeten.