Week van de koloniale geschiedenis

Crowdfunding voor restauratie 1300 jaar oude muurschildering

De muurschildering uit Centraal-Azië
De muurschildering uit Centraal-Azië
Om de restauratie van een monumentale muurschildering uit Centraal-Azië mogelijk te maken, start de Hermitage Amsterdam een crowdfunding-actie.


De ruim negen meter brede schildering van een godheid in gevecht met roofdieren, daterend uit de zevende-achtste eeuw, werd in de jaren dertig gevonden bij de opgraving van het koningspaleis in Varakhsha, in het huidige Oezbekistan. Deze verloren gewaande stad is voorgedragen als werelderfgoed van Unesco. De Hermitage Amsterdam:

Nooit eerder verliet dit hoogtepunt in de archeologische collectie de Hermitage in St.Petersburg, maar na de restauratie mag de schildering vervoerd worden naar Amsterdam, waar het een van de topstukken is van de tentoonstelling over de Zijderoute, die komend voorjaar opent. De Hermitage Amsterdam levert graag een bijdrage aan het behoud van dat werelderfgoed, en zet daarom, als niet-gesubsidieerde instelling, deze actie onder het publiek op.

De Vrienden van de Hermitage hebben het eerste deel bijeen gebracht. Het resterende bedrag, 10.000 euro, hoopt het museum bijeen te krijgen via de crowdfundingsite voordekunst.nl.

Afb: Hermitage Amsterdam
Afb: Hermitage Amsterdam

De muurschildering is vanaf maart volgend jaar te zien in de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage. Deze tentoonstelling laat bezoekers zelf de handelsroutes afleggen, antieke schatten ontdekken en onherbergzame streken doorkruisen, waar eeuwen geleden karavanen langs koninkrijken, kloosters en marktplaatsen trokken.

- advertentie -

Video bij de crowdfunding-actie

Breng een ruim 1300 jaar oude muurschildering naar Amsterdam from voordekunst on Vimeo.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: