Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

D66: ‘Bezuiniging op geschiedeniscentrum is kortzichtig’

Ook D66 wil niet dat het kabinet de subsidie aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen stopzet. Eerder deze week verzochten de oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer het kabinet al per brief om subsidie te blijven verstrekken aan het geschiedeniscentrum in Nijmegen.

- ad -

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
Het CPG doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het centrum brengt onder meer een jaarboek uit en daarnaast heeft het een serie boeken over de geschiedenis van naoorlogse kabinetten uitgebracht.

De voorgenomen stopzetting van de subsidie in 2015 vloeit voort uit het kabinetsplan om subsidies te schrappen die volgens de regering niet bijdragen aan de echte onderwijstaken. Dit moet zo´n 200 miljoen euro opleveren. Als de plannen van het kabinet uitgevoerd worden, valt tweederde (520.000 euro) van het onderzoeksbudget van het CPG weg. Bij een subsidiestop moet het centrum mogelijk de deuren sluiten.

Kortzichtig

D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek naar de parlementaire geschiedenis van Nederland “kortzichtig”:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“Als de top-historici uit Nijmegen een nieuwe biografie af hebben, neemt Rutte het boek lachend in ontvangst tijdens de boekpresentatie. Maar als hij moet bezuinigen, doet hij meteen de tent dicht.”

Ook de Nijmeegse D66-wethouder van onderwijs, cultuur en mobiliteit Henk Beerten verbaast zich over de bezuiniging:

“Het centrum voor parlementaire geschiedenis is een echt Nijmeegs instituut. Het hoort bij de stad. Het heeft een meerwaarde voor de democratie. Dan is het erg vreemd dat het zonder verdere onderbouwing wordt wegbezuinigd.”

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.

‘Het politieke geheugen van Nederland dreigt te verdwijnen’


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De woekering van het verleden

  De woekering van het verleden

  Geschiedenisboeken bieden ons inzichten in het verleden. Zij helpen ons een klare kijk te krijgen op wat ons zonder deze historici duister zou blijven, zorgen voor nuance, scheppen orde. Maar onze omgang met de geschiedenis berust maar zelden op een …Lees bericht »
 • Abraham de Geweldige had honderd armen

  Abraham de Geweldige had honderd armen

  Abraham Kuyper (1837-1920) staat vooral bekend als politicus. Maar hij is veel meer geweest dan dat. Hij was bijvoorbeeld ook een veelgelezen journalist en de stichter van de Vrije Universiteit van Amsterdam.Lees bericht »
 • Voor schut staan – Betekenis en herkomst van het gezegde

  Voor schut staan – Betekenis en herkomst van het gezegde

  Herkomst en betekenis van het gezegde 'voor schut staan'. Waar komt deze frase historisch gezien vandaan en wat betekent dit?Lees bericht »
 • Op zijn elfendertigst

  Op zijn elfendertigst

  Het gezegde ‘op zijn elfendertigst’ heeft een boeiende herkomst. Deze uitdrukking is ofwel afkomstig uit de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1588-1795), ofwel uit de wereld van het weefgetouw. Welke verklaring klopt? En waarom? - ad - Twitter …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las