//

Duits museum retourneert gestolen artefacten

Afbeelding: yppo.gr
Afbeelding: yppo.gr

Afbeelding: yppo.gr
Afbeelding: yppo.gr
Het Badisches Landesmuseum in het Duitse Karlsruhe heeft twee gestolen antiquiteiten teruggegeven aan Griekenland. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur laten weten.

Het gaat om twee stukken vroeg-Cycladische kunst: een 88 cm hoog beeld van een vrouwenfiguur en een koperen gebruiksvoorwerp dat lijkt op een soort koekenpan. De artefacten zullen worden opgenomen in de permanente collectie van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.

De gestolen artefacten werden ontdekt door Sir Colin Renfrew, een professor aan de universiteit van Cambridge. Hij kwam erachter dat een aantal voorwerpen in het museum van Karlsruhe na 1975 werd verworven. Dat was dus na het UNESCO-verdrag van 1970 waarin de handel in antiquiteiten van onbekende oorsprong illegaal werd verklaard.

Het Griekse ministerie van Cultuur diende na de ontdekking een officieel verzoek in om de twee oudheden terug naar Griekenland te halen. Dat verzoek werd in eerste instantie afgewezen. De directeur van het Badisches Landesmuseum beschuldigde de Grieken van chantage en zei dat Griekenland geen wettelijke aanspraak kan maken op de artefacten.

~ Natascha NeefParakalo

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: