Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Google zet werelderfgoed op de kaart

1 minuut leestijd

Google heeft een nieuw cultureel digitaliseringsplatform gelanceerd, het zogenaamde World Wonders Project. Ook Nederlandse erfgoedlocaties zijn in het project vertegenwoordigd.

World Wonders Project
Het World Wonders Project maakt gebruik van de Street View-technologie van Google om gebruikers de mogelijkheid te bieden een groot aantal erfgoedlocaties in achttien landen virtueel te verkennen. Het project omvat 132 historische locaties, waaronder Nederlandse locaties als de Beemster Polder en de molens van Kinderdijk, het werelderfgoed in Stonehenge, het archeologische gebied van Pompei en de eeuwenoude tempels van Kyoto.

Google werkt voor het project samen met onder meer VN-organisatie Unesco, het World Monuments Fund, Getty Images en Ourplace. Het internetbedrijf zegt met het World Wonders Project wil werelderfgoed in stand te willen houden “met behulp van verschillende technologieën en informatiebronnen”.

Naast Google 3D-modellen en YouTube-video’s biedt de website van het World Wonders Project officiële informatie en foto’s die door de projectpartners beschikbaar zijn gesteld. Volgens Google is het project ook zeer geschikt voor het onderwijs:

De website voorziet studenten en wetenschappers van materialen waarmee ze enkele van ’s werelds meest beroemde erfgoedlocaties kunnen ontdekken. Scholen en universiteiten kunnen een reeks van onderwijspakketten downloaden ter ondersteuning van lessen en colleges. Bezoekers van de website kunnen daarnaast content delen met vrienden.

Promo voor het World Wonders Project:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.