Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Koninklijk behang te zien in Dordrecht

1 minuut leestijd

Bij het Dordrechts Museum is de komende maanden een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch te bewonderen. Het koninklijke behangsel maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur die zaterdag door koningin Máxima wordt geopend.

Aert Schouman (1710-1792) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de achttiende eeuw. Hij was vooral befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels. De kunstenaar had een grote belangstelling voor de natuur en beschilderde volledige kamers met doorlopende landschappen vol dieren. Het Dordrechts Museum:

“Zijn voorstellingen hebben iets paradijselijks, net als de bonte pracht aan vogels waarmee de rijken zich destijds in hun buitenplaatsen omringden.”

Prins Willem V

Een hoogtepunt in het oeuvre van Schouman vormt de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier, die later in Paleis Huis ten Bosch werd geplaatst. Deze vijf grote behangsels zijn onlangs gerestaureerd en tijdens de tentoonstelling eenmalig te zien. Na afloop van de expositie worden ze na renovatie van Paleis Huis ten Bosch teruggeplaatst in het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op vijf grote behangsels schilderde Schouman tussen 1786-1788 de menagerie van Willem V. Veel kleurrijke, vaak exotische dieren passeren de revue in zeer Hollandse landschappen. Met schepen van de Oost- en Westindische Compagnie werden de dieren uit overzeese gebieden vaak voor het eerst naar Holland gebracht en door Schouman vastgelegd.

Het werk wordt beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van de kunstenaar waarin al zijn kwaliteiten samenkomen. De behangsels zijn volgens het Dordrechts Museum niet alleen kunsthistorische interessant, ook op cultuur- en natuurhistorisch gebied zijn de schilderingen van bijzondere betekenis.

Bruiklenen

Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

Boek: Een Koninklijk paradijs – Aert Schouman

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.