Kwaliteitsimpuls voor cultuurplatform Europeana

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft afspraken gemaakt met haar Europese collega’s over de verdere uitbouw en ontwikkeling van Europeana, de online portal waar gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen te vinden zijn.

Logo van Europeana
Logo van Europeana
Momenteel zijn al meer dan 53 miljoen kunstwerken, boeken, muziek- en archiefstukken online te bekijken via Europeana. De portal bestaat sinds 2008 en krijgt geld van de EU en afzonderlijke EU-lidstaten om digitale erfgoedcollecties toegankelijk te maken.

In een persbericht meldt minister Bussemaker dat ze met de Europese ministers voor Cultuur afspraken heeft gemaakt zodat de digitale erfgoedcollecties nog beter kunnen worden gevonden en gebruikt. Ook gaan de ministers de samenwerking rond Europeana verder versterken.

“Betere online toegang tot cultureel erfgoed is één van de onderwerpen die Nederland tijdens het Europees voorzitterschap op de agenda heeft gezet.”

Op dit moment delen al meer dan 3700 musea, archieven en bibliotheken hun materiaal online op het Europeana platform. De ambitie is dat iedereen via het internet kan beschikken over gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen, over de nationale grenzen heen.

- advertentie -

“Om die ambitie te kunnen realiseren, is vandaag besloten het platform technisch te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor gebruik. Daarnaast hebben de ministers afspraken gemaakt over de organisatie van het platform, zodat het voor de toekomst behouden kan worden en het Europees cultureel erfgoed online eenvoudig toegankelijk blijft.”

Welke zaken de cultuurministers concreet willen veranderen is niet bekendgemaakt.

Het hoofdkantoor van de stichting die Europeana beheert bevindt zich in Den Haag.

Boek: Het Europese Geschiedenis Boek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: