Week van de koloniale geschiedenis

Mysterieus pakketje na 100 jaar geopend

Still video vgtv
In Noorwegen wordt vrijdag een mysterieus pakketje geopend dat precies honderd jaar geleden door een Noorse burgemeester werd dichtgeplakt.

De burgemeester van het plaatsje Sel, Johan Nygaard, plakte het pakketje een eeuw geleden niet alleen dicht, hij bepaalde ook dat het pas honderd jaar later geopend mocht worden.

Sinds die tijd is er veel over de inhoud van het pakketje gespeculeerd, maar tot nu toe konden de Noren hun nieuwsgierigheid bedwingen. Het pakketje bleef, zoals de

- advertentie -burgemeester bevolen had, dicht. Vrijdag wordt het pakketje dan eindelijk geopend. Die opening is live te volgen op internet.

Het gaat om een iets meer dan drie kilo wegend pakket van 40 centimeter breed en 28 centimeter lang. Burgemeester Nygaard schonk het pakket in 1920 aan de gemeentelijke administratie maar gaf toen wel aan dat het pas in 2012 geopend mocht worden.

In het dorpje Sel en daarbuiten wordt momenteel druk gespeculeerd. Sommigen vermoeden dat er aandelen in het pakket zitten. Weer anderen denken dat er dagboeken van de burgemeester inzitten. Vrijdagmiddag om 18:00 uur wordt het mysterie ontrafeld.

Filmpje (met ondertiteling) over het mysterieuze pakket:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: