Mysterieus pakketje na 100 jaar geopend

Still video vgtv
In Noorwegen wordt vrijdag een mysterieus pakketje geopend dat precies honderd jaar geleden door een Noorse burgemeester werd dichtgeplakt.

De burgemeester van het plaatsje Sel, Johan Nygaard, plakte het pakketje een eeuw geleden niet alleen dicht, hij bepaalde ook dat het pas honderd jaar later geopend mocht worden.

Sinds die tijd is er veel over de inhoud van het pakketje gespeculeerd, maar tot nu toe konden de Noren hun nieuwsgierigheid bedwingen. Het pakketje bleef, zoals de

- advertentie -burgemeester bevolen had, dicht. Vrijdag wordt het pakketje dan eindelijk geopend. Die opening is live te volgen op internet.

Het gaat om een iets meer dan drie kilo wegend pakket van 40 centimeter breed en 28 centimeter lang. Burgemeester Nygaard schonk het pakket in 1920 aan de gemeentelijke administratie maar gaf toen wel aan dat het pas in 2012 geopend mocht worden.

In het dorpje Sel en daarbuiten wordt momenteel druk gespeculeerd. Sommigen vermoeden dat er aandelen in het pakket zitten. Weer anderen denken dat er dagboeken van de burgemeester inzitten. Vrijdagmiddag om 18:00 uur wordt het mysterie ontrafeld.

Filmpje (met ondertiteling) over het mysterieuze pakket:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: